Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италия е на път да затвори пристанищата си за кораби превозващи мигранти

[post-views]
Италия е на път да затвори пристанищата си за кораби превозващи мигранти

item_seaИталия заплаши да спре достъпа на всички чуждестранни кораби, които превозват мигранти до пристанищата в страната. Предупреждението дойде, малко след като италианският представител в ЕС Маурицио  Масари, уведоми с писмо Брюксел, че ситуацията с мигрантите в страната излиза извън контрол.
Италия от години е една от т.нар. горещи точки за мигрантите и бежанците от Северна Африка и Близкия изток към Европа. Рим често критикува европейските си партньори, че си затварят очите за случващото се. Италианската брегова охрана твърди, че само за последните четири дни над 10 хиляди души са се опитали да достигнат до бреговете на страната.
Властите посочват, че от началото на годината 73 хиляди души са опитали да стигнат до италианския бряг, което с 14 процента повече от същия период миналата година.
Пристигащите в Италия бежанци са в пъти по-малко от пика през 2014, когато в страната акостират над 500 хиляди души. Независимо от това правителството в Рим е категорично, че практиката плавателните съдове, които участват в хуманитарни спасителни операции, не могат вечно да спират на италианските пристанища.
Мигрантският маршрут през Средиземно море се активизира, след като този през западните Балкани беше затворен през 2015г. С увеличаването на лодките от Северна Африка за Европа растат и смъртните случаи. По данни на агенцията по бежанците към ООН над 2000 души са се удавали в Средиземно море от началото на 2016г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани