Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-добрият шанс за Кипър – в Швейцария се решава съдбата на острова

[post-views]
Оставки в Кипър заради сериен убиец – офицер с български корени призна за убийството на 7 жени

cyprus

Най-добрият шанс за Кипър. Така участниците определиха последния кръг от преговорите за бъдещето на острова, който се провежда в Швейцарските Алпи. Международната конференция ще продължи до 7 юли, като се очаква на по-късен етап в нея да се включи и генералният секретар на ООН Антониу Гутереш.
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република Мустафа Акънджъ отново седнаха на масата за преговори в опит да решат 40-годишния Кипърски конфликт. На разговорите присъстват също гарантите на сигурността на Кипър – представители от Гърция, Турция и Великобритания, наблюдатели от Европейския съюз, както и специалният съветник на генералния секретар на ООН.

Еспен Барт Ейде – специален съветник на генералния секретар на ООН за Кипър:

„Най-големият успех ще бъде постигането на всеобхватно споразумение. Това е трудно, но не и невъзможно. Въпросът е обсъждан толкова много, че ако това е наистина продуктивно и ако отделим достатъчно време и се фокусираме върху най-важното, то не е непостижимо. Може да се случи. Казано накратко, може да не постигнем рамкова спогодба, а пробив по ключови въпроси.“

ООН си е поставила за цел мирно споразумение, на чиято основа Кипър да се обедини на федерален принцип и да даде зелена светлина за определянето на отношенията между Турция и Европейския съюз. Предложеният от организацията проектодоговор беше отхвърлен и от двете страни, чиито възражения са свързани с начина за гарантиране на сигурността.

„Документът не е отменен. Това е погрешно схващане. Просто заключихме, че не изразява общата позиция. Представихме го, той съществува, но не е общ. Така че, няма да го използваме като обща платформа.“

Ейде отхвърли твърденията, че това е последният шанс за постигане на споразумение, но припомни, че безспорно е най-добрият. Каквото и решение да бъде взето, то ще бъде гласувано на референдум от двете кипърски общности през есента. Вече има принципна договорка по общите въпроси, а основен проблем остават териториалните претенции на двете страни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани