Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Проф. Анчо Калоянов с наградата “Христо Г. Данов” за цялостен принос

[post-views]

21-kaloqnov-nagradaНаградата на името на Христо Г. Данов за цялостен принос към българската книжовна култура получи известният литературовед, фолклорист и белетрист проф. дфн  Анчо Калоянов – това е едно от престижните национални литературни отличия у нас, учредено през 1999 г. Призът му бе връчен от зам.-министъра на културата Амелия Гешева в двора на къщата на патриарха на българското книгоиздаване и патрон на конкурса в Стария Пловдив.
Романът „Камбаната” на Недялко Славов спечели отличието за най-добра българска проза. Той бе в конкуренция с „Чамкория” на Милен Русков и „Последната територия” на Момчил Николов. Това е трета награда за романа на Славов, който има 4 издания.
В останалите категории:
Майа Разбойникова-Фратева – с приз за превод с „Писма до един млад поет. Писма до една млада жена“ от Райнер Мария Рилке – изд. „Колибри“.
В раздел „Хуманитаристика” –  отличието отиде при Христо Трендафилов за „Цар и век. Времето на Симеона”, изд. УИ „Епископ Константин Преславски”, издателство „Фабер”. 
Нов български университет в категория „Изкуство на книгата” за „Романтикът Димитър Добрович 1816–1905“ от Ружа Маринска. 
В категория „Литература за деца” бе награден Васил Сотиров за „Няма грешка, има смешка“ – изд. „Жанет 45“.
В категория „Книгоразпространение” златното бухалче получи Пламен Божилов, книжар от площад „Славейков”, а за представяне на българската книга – Юрий Дачев за предаването си по БНТ 2 „Рецепта за култура”. 
В категория „Библиотеки и библиотечно дело” наградата е в Регионална библиотека „Априлов–Палаузов” в Габрово, а сайтът за книги „Аз чета” е с първо място в раздел „Електронно издание и нови технологии”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Избрани