Информационен център на Министерство на oтбраната

Експертите на ООН твърдят: При атаката с химическо оръжие в Сирия е използван зарин

voenni syria

При въздушната атаката от април тази година срещу град Хан Шейхун в Сирия е използвано забраненото химическото оръжие зарин. Това се казва в доклад на експертите на Международната организация на ООН за забрана на химическите оръжия, която разследва инцидента.
Докладът все още не е публично огласен. Заключенията в него се основават на интервюта с потърпевши, както и взети проби от жертвите на атаката. „Голям брой хора, някои от които са починали, са били изложени на зарин или вещество от рода на зарина", се казва в доклада. Припомням, че при атаката от 4 април тази година в град Хна Шейхун бяха убити най-малко 87 души, по-голямата част жени и деца.
В документа обаче не се посочва, кой стои зад нападението. Западът е категоричен, че силите на сирийския президент Башар Асад стоят за въздушните удари. Русия и Дамаск хвърлят вината върху бунтовниците.
Малко след едно от най-смъртоносните нападения с химическо оръжие в Сирия, американският президент Доналд Тръмп нареди въздушни удари срещу военното летище Шайрат, от което е извършена атаката.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top