Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Близо $700 млрд. е новият военен бюджет на САЩ

[post-views]
Близо $700 млрд. е новият  военен бюджет на САЩ

25 - USA BUDJETКомисията за отбрана към Сената на САЩ единодушно прие проекта на закона за финансиране на националната отбрана с бюджет от 696,5 млрд. долара за следващата финансова година.

Законопроектът предполага базов военен бюджет от $621,5 млрд. и още $75 млрд., заделени във военен фонд за непредвидени разходи, съобщава сайтът The Hill, цитиран от Money.bg.

Със Закона за финансиране на националната отбрана „започва процес на възстановяване на нашите военни сили след шест години на разрушителни съкращения на отбранителния бюджет”, коментира сенатор Джон Маккейн. Приетата сума надвишава с над 28 млрд. долара поискания от президента Тръмп военен бюджет и е с 8,5 млрд. долара по-малък от предложения от шефа на комисията Мак Торнбъри.

Предварителният базов военен бюджет, поискан от Белия дом, бе в размер на 603 млрд. долара и 65 милиарда долара за военния фонд. Допълнителни средства ще бъдат използвани за привличане на над 6000 войници в съответствие с искането на Пентагона, както и на хиляда морски пехотинци. Предвижда се армията да получи допълнително 10 изтребителя F/A-18s, а разходите за построяване на военни кораби да бъдат увеличени с 5 млрд. долара.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че европейските страни членки и Канада са увеличили разходите за отбрана през 2017 г. с 4,3 на сто, съобщи Ройтерс. От спирането на съкращенията през 2014 г. по думите на Столтенберг страните членки без САЩ са похарчили почти 46 млрд. долара допълнително за последните 3 г.

„За да бъдат нашите държави в безопасност, трябва да продължим да работим за увеличаване на разходите за отбрана и за по-справедливо споделяне на тежестта в алианса ни”, каза генералният секретар ден преди среща на военните министри на държавите членки в Брюксел, на която ще бъдат обсъдени разходите за отбрана. „След години на спад през 2015 г. ние видяхме реално увеличение на парите за отбрана в европейските страни и Канада… тази година ние дори предвиждаме по-голямо реално увеличение от 4,3 на сто”, добави той на пресконференция. Отделно Столтенберг обяви, че кибератаките могат да задействат чл. 5 от

Вашингтонския договор за колективна отбрана.

Най-ново

Единична публикация

Избрани