Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойка Велкова режисира в Народния

[post-views]
Бойка Велкова режисира в Народния

21 - Art_2_Naroden_teatar
Авторът Оля Стоянова (вляво) и екипът на пиесата

И актрисата от трупата на Народния театър Бойка Велкова се изкуши от режисурата. След като го направиха много нейни колеги, тя също влиза в ролята на режисьор. Започнаха вече репетициите на новата пиеса на утвърдената вече като драматург Оля Стоянова-„Цветът на дълбоките води“. Тя е носител на много награди и за поезия, а „Аскеер“ получи за пиесата си „Покана за вечеря“, която продължава да се играе в театър „София“.

Представлението ще е сред първите в репертоара на академичната сцена с премиера на 13 и 14 октомври на Малка сцена на ІV-я етаж. 

Бойка Велкова е и изпълнител на една от ролите в спектакъла. А музиката за „Цветът на дълбоките води” ще композира и изпълни съпругът й, виртуозният Теодосий Спасов. В ролите ще видим и звездите на театъра Емануела Шкодрева, Вяра Табакова, Ева Данаилова и Павел Иванов. 

„Цветът на дълбоките води” е спектакъл, който изправя на сцената два изключителни женски исторически персонажа-кралица Елизабет Първа и Мария Стюарт. Силни и харизматични жени, които никога не са се срещали очи в очи, но докато се борят за надмощие и си оспорват короната, дълги години си пишат писма с мили обръщения „скъпа сестро“, „любяща моя посестримо“, „милостива братовчедко“. Текстът използва реални исторически факти, цитира реални исторически събития и исторически фигури. Включени са откъси от писмата между тях. Останалото е изследване на женската сила – на способността да обичаш и да се жертваш, да бъдеш добър политик в едно несигурно време.

Мария Стюарт и Елизабет I са жени, които са като огледални образи една на друга – едната е по-силна, другата е по-слаба, едната е по-женствена, другата е повече войн, но и двете си приличат по това колко са самотни.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани