Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бум от питания по проблемите на отбраната

[post-views]

11-karakachanovВицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната се оказа от „най-разпитваните” министри от депутатите в 44-тия парламент. Само в рамките на последния петъчен парламентарен контрол към Красимир Каракачанов бяха отправени 8 въпроса. Час и половина продължиха отговорите, репликите и дупликите  по темата на отбраната и армията. Журналистите „довършиха” контрола с още 10 минути свои въпроси към министъра в кулоарите на НС.
Народният представител Васил Антонов зададе първия въпрос  към министър Каракачанов за възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, което подготвя кадрите си като факултет „Авиационен” на НВУ  „В. Левски”. Красимир Каракачанов потвърди, че въпросът не спира да вълнува обществеността в Плевенска област и средите на българските авиатори и че нееднократно е поставян и от трибуната на парламента. Той напомни, че през март т.г. ген.-майор Цанко Стойков, командир на ВВС, изпраща до МО докладна записка с проект за откриване на Висше военновъздушно училище в Долна Митрополия. С положителна резолюция на  министъра проектът е изпратен в Националната агенция за оценяване и акредитация и до министъра на образованието и науката. Отговорът от НАОА е, че документацията не отговаря на изискванията в закона за висшето образование и на ЗОВС. С което според министър Каракачанов въпросът продължава да е открит, но желанието и на състава на ВВС, и на ръководството на МО е той да намери положителен отговор. Депутатът запита дали освен самолети ще трябва „да закупим и пилоти”, но увери, че разчита на патриотизма и възможностите на министъра въпросът да се реши докрай. Министърът отбеляза, че това сред първите задачи, по които е започнал работа след избирането му за министър и че никой няма намерение да зачертава авиацията ни.  
На въпроса на народния представител и зам.-председател на комисията по отбрана Николай Цонков за обучение и подготовка на резервисти от МО министър Каракачанов подчерта, че съгласно промените в закона за резерва българските граждани след начална и специална военна подготовка в НВУ „Васил Левски”, ВВМУ „Никола Й. Вапцаров” и в Единния център за начална военна подготовка през 2014–2016 г. са 649, а за целта са изразходвани  219 727 лв. От завършилите курсове за начална и специална военна подготовка студенти 7 са получили мобилизационно назначение във военните формирования, а от другите граждани – 4-ма. Ще се създаде Единен учебен център за подготовка по Закона за резерва на ВС. Според министър Каракачанов годишно са необходими по 10–12 млн. лв. за комплектоване със запасни и резервисти. Като единствените възможности в това отношение дават подготовката на българските граждани на доброволен принцип, а по-късно – и връщането на наборната военна служба. Работна група в МО изготвя проект на наредба за подготовка на български граждани за защита на Отечеството и комплектоването на военните и военновременните формирования със запасни и резервисти, подчерта министърът. Друга работна група ще разработи визия за военно обучение и подготовка на българските граждани за защита на страната. МО изготвя и изменение и допълнение за прилагане на правилника на закона за резерва. Адекватно заплащане и стимули за хората, доброволно поели ангажимент към отбраната на страната, са част от решението на проблема, допълни министърът. Той прие позицията на Николай Цонков, че е неефективно разделянето на начална и специална подготовка в две последователни години и че обучението в някои специалности не се съобразява с потребностите на БА. Депутатът отбеляза и че назначените в доброволния резерв получават годишна заплата, но не се викат и веднъж годишно.
11-zala-nsДепутатът Антон Кутев попита ще се възстанови ли наборната военна служба. Министър Каракачанов заяви, че не се е отказал от намеренията си за връщане на наборната военна служба. Той продължава да смята, че с промяната на Конституцията през 2007 г. без дебат в обществото сме направили „ужасна грешка” въпреки мнението на професионалните военни, че не трябва да се бърза с отмяната на наборната служба и да се търси вариант за смесена система, но да се запази наборната служба като форма на обучение и социализиране на младите хора. Според министъра сега усилията са съсредоточени към първото стъпало – военното обучение в средното училище, но 5 учебни часа са недостатъчни, и то само теоретични. Работната група в МО в тясно взаимодействие с комисията по отбрана в НС търси увеличаването им в 9 и 10 клас до 15–20 и създаване на практически умения при боравене с оръжие, оказване на първа помощ, реагиране при терористични действия и т.н. Министърът заяви, че до края на годината или през следващата ще разработят варианти за наборната военна служба защото темата не е затворена за мнозинството в НС.  
На питане на депутата Александър Симов относно статута на Иво Антонов като държавен служител на МО и изразявал ли е той нацистки възгледи министър Каракачанов отговори, че съгласно Закона за държавния служител дисциплинарните наказания се налагат не по-късно от 2 месеца от откриване на нарушението и не по-късно от една година от извършването му. Действието (хитлеристки поздрав) на Антонов е извършено преди 10 г. и е станало обществено известно преди 3. Т.е., ако Антонов бъде отстранен, всеки български съд ще го възстанови. Освен това 16 военно-патриотични съюза са застанали зад него досега, допълни Красимир Каракачанов. 
За инвестиционния проект на СВ и бъдещето на модернизацията на армията попитаха председателят на комисията по отбрана Константин Попов и група народни представители: Дали по време на служебното правителство са изпращани искания за информация към фирми и какъв е ефектът от тези действия. Министърът заяви, че в изпълнение на решение на Съвета по отбрана от 7. 12.2016 г. е изпратен документ за искане на информация във връзка с придобиване на основна бойна машина до 6 фирми, в края на януари 2017 г. – до още една, а на 18.04.2017 – и до още 7. Документите с информация се съхраняват в командването на СВ, като срокът за отговор е  28.07.2017 г., след което ще се извърши доклад с анализ за изпълнение на проекта. Въпросът за модернизацията на СВ ще бъде детайлно обсъждан в МС в комисията по отбрана. Министърът още заяви, че ще се търси максимално включване на българската икономика  за изграждане, поддържане и ремонт на техническите средства, придобивани с проектите за превъоръжаване. 
Въпросът на Константин Попов и група народни представители за проверка на изготвяне на технически спецификации на Института по отбрана „Проф. Цв. Лазаров” засегна темата за отстраняването на директора му тогава проф. Тодор Тагарев от служебния министър Стефан Янев. От резултатите на проверката на Инспектората на МО, отговори министър Каракачанов, става ясно, че при освобождаване на директора и заместник-директора на института не са констатирани нарушения. В актовете за освобождаване не са били посочени мотиви. С друга заповед Дирекция „Вътрешен одит” на МО извършва проверка по твърденията за нарушения при изготвяне на техническите спецификации и тактико-техническите задания на инвестиционните проекти на СВ и на ВВС, но тя ще завърши на 4 юли. 
Депутатът Румен Георгиев запита за правото на свободен достъп на граждани на парка на резиденция „Лозенец”, какъвто има в част от парка на Военна академия. Министърът отговори, че МО не възнамерява да дава достъп на граждани до територията на парка поради секретност.
Николай Цонков зададе и втори въпрос – за кадровата политика и осигуряването й с бюджета на МО, произтичащ от некомплекта на армията, като посочи 2010 г. за „ключова в кадровия погром на армията”. Министърът потвърди задълбочаването на проблема с общо 5600 незаети места от военнослужещи и 2500 доброволни резервисти. Т.е. 8100 са общо  незаетите длъжности – офицери, сержанти и войници. В плана, приет за преодоляване на проблема в края на м.г., са заложени вътрешно- и външноведомствени мерки за задържане на личния състав и повишаване на мотивацията на военнослужещите, каза министърът. До 2018 г. трябва да се осигури назначаването на 1300 души и по 800 годишно до 2022. Финансирането трябва да се възстанови по списъчен, а не по щатен състав. Ще се увеличи базата на изчисляване на възнагражденията на военнослужещите и ще се гарантират обезщетенията при освобождаване от военна сужба. Продължават разговорите с министерството на финансите. А грешките по отношение на Българската армия, за съжаление, започват още от времето на т.нар. „риформа”, напомни министър Каракачанов…

Най-ново

Виж още

Избрани