Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германският парламент узакони еднополовите бракове

[post-views]
Под сянката на пандемията – Германия поема председателството на ЕС

German Chancellor Angela Merkel gestures

Германия узакони еднополовите бракове. Законопроектът беше подкрепен с голямо мнозинство в долната камара на парламента  и постановява, че „бракът е сключван между двама души от различен или от един и същи пол“. Германският кацлер Ангела Меркел гласува против.
В подкрепа на закона се обявиха 393 депутати. 266, предимно от консерваторите, гласуваха против. Почти всички гласове „за“ дойдоха“ от трите леви партии в Бундестага – социалдемократите, зелените и левите. Депутати от Християндемократическия съюз също подкрепиха промените, след като канцлера Ангела Меркел призова депутатите си да гласуват по съвест. След приемането на закона Меркел посочи, че продължава да смята, че бракът трябва да е съюз между мъж и жена и затова е гласувала против.

„ Беше продължителен и емоционален дебат. Надявам се, че днешното гласуване не само ще насърчи уважаването на различните мнения, но и ще донесе повече социална сплотеност и мир.“

Според новия закон енополовите двойки ще могат и да осиновяват деца. За да влезе в сила законопроектът ще трябва да бъде одобрен и от горната камара на парламента, което най-вероятно ще стане преди края на годината. Ако това стане Германия ще е 21 западна държава, където са узаконени еднополовите бракове.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани