Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Детски батальон превзе столицата

[post-views]
Детски батальон превзе столицата

4-po4it-allС бодра строева крачка деца, облечени в униформата на Българската армия маршируват по площад „Св. Ал. Невски” в столицата. После поднасят венец пред Паметника на Незнайния воин, с което изразяват признателност към героите загинали за свободата на родината. Минута мълчание и отново като истински войници момчетата и момичетата с военни униформи заемат място на почетна стража край паметника…
Така започна церемонията, с която Специализираният ученически батальон (СУБ) „Васил Левски” от Стрелча и Панагюрище, воден от командира си подполковник от запаса Михаил Неделев, отбеляза тържествено своята 40-годишнина. Заедно с малките бойци на площада бяха дошли бивши възпитаници на батальона, както и ръководители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). 
Председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов поздрави младите хора. Той връчи почетни отличия на съюза на Михаил Неделев и на бивши и настоящи възпитаници на СУБ. След това с маршова стъпка строят на младите бойци премина по жълтите павета и влезе в Президентството на среща с държавния глава.
Бях в СУБ в продължение на 2–3 години, каза за в. „Българска армия” след срещата при президента капитан Димитър Танчев, който сега служи в Пловдив в група за контрол по придвижването. Обучението в ученическия батальон ми даде повече самостоятелност и любов към армията, допълни той. 
Според него опитът на СУБ може да се разпространи в училищата из страната най-вече като обучение с практическа насоченост. Подобно е мнението и на друг възпитаник на батальона, който сега е военнослужещ – редник Лука Кузманов от Трета авиобаза Граф Игнатиево. Децата искат да видят военен камион, бронирана машина, те не разбират толкова от големи приказки и сложни обяснения, категоричен е той.
4-po4itЕфрейтор Иван Учкунов от 68-а бригада „Специални сили” е бил в СУБ 4–5 години. След като завършва училище, кандидатства в елитната бригада и го приемат. Според него разпространението на опита на СУБ из училищата няма да е лесно „защото трима човека, ако искат да го осъществят, то десет няма да искат, дори ще му попречат”. Няма ли култура още от семейството, след това всичко е загубена кауза, допълни той.
Редник Донка Неделчева, която служи в инженерния полк 44220 в Пловдив също е от Стрелча. Тя оказва неоценима логистична подкрепа на ученическия батальон. Доставила е униформите на учениците. Съдействам им за абсолютно всичко, което им се налага, и ако мога да помогна с нещо, помагам, сподели редник Неделчева.
При нас повечето е практика и ни е интересно, каза осмокласникът Пламен Генчев, който е в СУБ вече 5 години. Според него опитът на Стрелча и Панагюрище може да се развие и разпространи и в София, и в цяла България.
Още от детската градина участва в проявите на СУБ единайсетокласникът Михаил Неделев, едноименник и внук на командира на батальона. Един път като се запалиш, няма спиране, сподели младежът, който е и знаменосец на ученическото формирование. Смята да избере военната професия. След година ще кандидатства в НВУ „В. Левски” – Велико Търново.
Батальонът ме научи най-вече на дисциплина и ред, каза директорът на Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм (ПГИТМТ) в Панагюрище Лушка Апостолова, която също е възпитаник на батальона. 
Давала съм почетен караул на вечния огън на мемориал „Априлци”, допълни тя. 
Форматът на военното обучение, което ние като ученици сме имали, трябва по някакъв начин да се върне, категорична е Апостолова. Според нея сегашната форма на запознаване на учениците с теми по отбраната не е ефективна. „Присъствала съм в един-единствен час и да ви кажа – не ми беше интересно. Факти, цифри, дати. 4-pametnik-po4itНе са интересни за децата”, каза директорът. И допълни: „Децата искат практика, а не в кабинета някой да им чете лекции”.
Президентът Румен Радев ни насърчи да продължаваме, сподели командирът на СУБ Михаил Неделев. Той напомни, че като командир на авиобаза Граф Игнатиево сегашният държавен глава е издал заповед на един от отрядите в ученическия батальон да се присвои името на загиналия при изпълнение на служебния си дълг в района на Панагюрски колони пилот майор Анатолий Полянков.
Неделев изтъкна, че единствена в България ПГИТМТ е поела шефство над войнишки паметник
– този на майор Полянков, като всъщност всяко училище в страната може да поеме и последва този пример. Освен това от 4 години тази гимназия е въвела като свободноизбираема подготовка военното обучение. В 146 учебни часа учениците овладяват практически умения в областта на военното дело, защитата при бедствия, оказването на първа помощ и т. н. Имаме опита на СУБ „В. Левски”, готови сме да го предоставим за приложние във всички училища в страната, изтъква Неделев.

Организацията гради патриоти

4-prezident-voenni„Вие се доказахте като патриотична и професионална организация. Благодарение на вашето отговорно и изпълнено с ентусиазъм дело няколко поколения млади българи израснаха възпитани в дух на родолюбие”. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна на „Дондуков” 2 с младежите от СУБ „Васил Левски” от Стрелча и Панагюрище, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
По време на срещата гостите са изразили надежда, че държавните институции ще направят необходимото за популяризиране на военното обучение и патриотичното възпитание. „В процеса на работа с младите хора залагаме на приложната подготовка и придобиването на практически умения”, сподели подполковник от резерва Михаил Неделев – командир на СУБ „Васил Левски”.
От своя страна президентът заяви, че подкрепя благородното и отговорното дело на възпитаниците на Неделев, и изрази надеждата си, че то да бъде последвано и в други градове и училища. „Искам да ви благодаря за грижите, които полагате да поддържате паметника до лобното място на майор Анатолий Полянков”, каза Румен Радев. Младежите получиха като подарък книгата на Константин Косев „Васил Левски и възкресеието на България”.                  

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани