Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерите от ЕС с общ фронт преди срещата на Г20

[post-views]
ЕК призовава Съветът на ЕС без отлагане да гласува за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген

EU

Страните от ЕС приеха позиция по редица въпроси на предстоящата среща страните от Г20 в Германия. За това се договориха европейските лидери на срещата им в Берлин, организирана от германския канцлер Ангела Меркел. 
Във фокуса на обявените за подготвителни разговори преди срещата на Г20 в Берлин, бяха борбата с климатичните промени. Въпросът, става все по-актуален, особено след решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от споразумението за климата в Париж. Не се оправдаха обаче очакванията, че европейските лидери ще приемат по твърда позиция към администрацията във Вашингтон.  

Еманюел Макрон – президент на Франция:

„САЩ обявиха, че искат да се изтеглят от парижкото споразумение. В същото време ние в Европа сме изправени пред предизвикателства като миграцията. Борбата срещу тероризма обаче е предизвикателство, което засяга нашите общества. Трябва да преодолеем и различията около свободната търговия. Затова нашата задача е да защитим нещата, които ни обединяват.“

Подобно мнение изрази и германския канцлер Ангела Меркел, която е за един от най-големите критици на Доналд Тръмп и водената от него политика на изолационизъм и протекционизъм. Независимо от различията ни САЩ остават ключов партньор за Европа в редица области, заяви Меркел на пресконференцията след срещата в Берлин. Очакват се срещата на лидерите на страните във формат Г-20, която ще се проведе на 7 и 8 юли във Франкфурт, да се следи с голям интерес. Една от причините е първата двустранна среща между лидерите на САЩ и Русия, и то в момент когато отношенията между двете страни са в една от най-ниските си точки от години.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани