Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Премахни му знака и ако пак си вее байрака…

[post-views]
Премахни му знака  и ако пак си вее байрака…

При направена проверка от КАТ за седмица е установено, че от 11 366 подбрани на случаен принцип автомобила само 1212 са били управлявани от собствениците. А това е една удобна хватка при извършени нарушения, предвиждащи въведената с предишни изменения в закона санкция за спиране на колата от движение, това да се разминава, защото собственикът не бил виновен, а пък го лишавали неоснователно от правото му да ползва свещената си и неприкосновена частна собственост.

 Снемането на регистрационните табели на място при тежки пътни нарушения беше прието като компромисна мярка в закона, след като бяхме на крачка от авангардното решение за конфискация на автомобилите, управлявани от пияни шофьори или настъпили педала докрай, независимо дали си играят на гонки, или просто за тях шосето и магистралата са писта за изтребители. 

Преди две години ножът пак беше опрял до кокала на общественото търпение. Тогава премиерът Борисов излезе с директния призив – „Вземи му поршето, да го видя как ще прави гонки и ще избива хора. Като напълним плаца на жандармерията с поршета и БМВ-та, ще се научат да спазват правилата.

Тогава обаче парламентът въртя, сука и се произнесе, че частната собственост, каквато е и автомобилът, е защитена от Конституцията. И се прие при определени тежки нарушения на място да се снемат номерата на колите. Но остана 

вратичката, свързана с частната собственост

14 - kolaj ZDPАко е карал някой друг, а не записаният в документите притежател, мярката не се прилага, за да не се накърнят правата му. Взема се книжката само на прегрешилия  водач. Това беше посрещнато от пътните рецидивисти с облекчение – много от тях и без това си карат без книжки, а в затвора още никой от тях не е попаднал въпреки предвидените и за това в закона мерки. Това, за карането без книжка, е стара болест по нашите пътища. Още преди двайсетина години, когато законът не беше поправян десетки пъти, катаджиите се бяха хванали за главите от наглеци, които им заявяваха – нямам книжка, какво ще ми направиш? И тогава наистина нищо не можеха да им направят. Сега има законови възможности дори за санкции по Наказателния кодекс, но при бавните съдебни процеси те не респектират особено.     

Споменатата в началото катаджийска проверка, цитирана от председателя на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, показва, че у нас всеки кара каквото и както си иска и наистина не се знае кой пие и кой плаща. Затова сега, след едно остро министерско съвещание, на което премиерът Борисов беше категоричен, че повече не бива да се избиваме по пътищата, депутатите приеха, че независимо кой е бил зад волана при извършеното нарушение, номерата се снемат за срок от половин година. 

Наистина не може завинаги 

да се вдигне колата „на трупчета“

но дано поне тази мярка отрезви малко не само пътните рецидивисти, но и тези, които им предоставят колите си. Вече не вървят оправданията, че „детето се повозило“ или „баджанакът беше на зор“. Решението е пределно ясно – собственикът носи отговорност за тъй свещената си и неприкосновена частна собственост и за това на кого, защо и как я предоставя. 

Пак по инициатива на премиера Борисов от пътищата изчезват предупредителните знаци за радари и камери. Логиката е проста – в района на знака само най-големите непукисти няма да натиснат спирачките. Другите намаляват скоростта. Но след като са се отчели като примерни водачи, след няколко километра не се знае кой с колко кара. Така поставянето на контролни уреди съществуваше формално. Решението на народните представители за премахване на тези предупредителни знаци има проста логика – навсякъде, а не само в обозначените зони, трябва да се кара с определената скорост и по правилата. Сега вече непредизвестената електроника ще лови недисциплинираните. Останалите, които спазват правилата, няма от какво да се боят. И пред камери, и без тях те са примерните водачи. За съжаление – досега едни от най-потърпевшите от безумията на онези, другите, които все едно, че закон не ги лови. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани