Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Специалните сили „воюват“ на няколко фронта

[post-views]

10-spec1От началото на седмицата 68-а бригада „Специални сили” започна участието си в Black Swan 2017,  едно от ученията в рамките на Saber Guardian 2017.  Формированието е представено с тактическа група,  изградена на базата на батальон с командир подполковник Тодор Даков, и щабен елемент. В състава на тактическата група, развърната на полигон „Ново село”, са включени и формирования, и щабни офицери от Силите за специални операции на САЩ, които са също под командването на подполковник Даков. За учението „Black Swan 2017” е създадено Компонентно командване на територията на Унгария, в което 68-а бригада участва с няколко офицери. За целите на операциите това командване е развърнало тактически групи на териториите на Унгария, Румъния и България. За тактическата група на територията на България отговорността е на 68-а бригада.
Нормално е, каза командирът на бригадата бригаден генерал Явор Матеев, ние първи да започнем участието си в Saber Guardian 2017, като се има предвид редът за използване на Специалните сили в реални конфликти. Техните операции са в интерес на видовете въоръжени сили и в интерес на общия замисъл на учението.
Доста сериозни са взаимовръзките и координацията на Black Swan 2017,  понеже Компонентното командване е на територията на Унгария, а останалите тактически групи са в Унгария и Румъния. За успешното изпълнение на задачите е развърната комуникационно-информационна система между трите държави. Така информацията, командването и управлението се осъществяват нормално в реално време. По време на Black Swan 2017 тактическата група в България е дислоцирана на полигон „Ново село”, но тя изпълнява задачи и на доста други райони от територията на страната, които са свързани с провеждането на операции. Мисиите са основно по специално разузнаване, директни акции и по противодействие на терористични заплахи. 
Една от задачите е извършване на специално разузнаване в райони на територията на страната в интерес на многонационалното въздушнодесантно учение Swift Response, което също е в рамките на Saber Guardian 2017”. Но освен пряко участващите сили и средства от Специалните сили, които не са никак малко, реално с тяхната подготовка и осигуряване са ангажирани целият щаб на бригадата и доста от другите елементи на формированието.
Ние участвахме в началната, основната и финалната планираща конференция, както за Saber Guardian 2017, така и за нашето учение Black Swan 2017, припомни бригаден генерал Явор Матеев. Той е убеден, че с извършената подготовка в 68-а бригада „Специални сили”, воините ще направят всичко възможно, за да се справят успешно със задачите на базата на това, с което разполагат, като сили, средства, техника и ресурси. 
В деня за посещение на високопоставени гости Специалните сили ще участват в демонстрацията на способности.
10-specПаралелно с Black Swan 2017 и Saber Guardian 2017 върви заключителната част от сертификацията на следващата тактическа група за специални операции от 68-а бригада на основата на втори батальон „Специални сили”. В момента бригадата има тактическа група в дежурство към Силите за отговор на НАТО. А сега тече сертификацията на втората тактическа група, която ще застъпи следващата година в дежурство, като в този процес са обхванати и други формирования от бригадата. Учението за сертификацията ще бъде през втората половина на юли на полигон „Црънча”. Воините ще покажат способностите си пред национална сертификационна комисия и наблюдатели от Силите за специални операции на НАТО. За бригадата това също е първостепенна задача за годината. 
През юли има планирана и съвместна подготовка JCET със Специалните сили на САЩ и със специализираното формирование на МВР. Тя ще бъде проведена  на полигон „Црънча”, на бившето летище „Чешнегирово” и в други райони на страната.
В края на миналата седмица, включително в събота и неделя. се проведе поредната съвместна българско-американска подготовка „Тракийско лято 2017”. Амбицирани сме винаги, ученията, които провеждаме с ВВС на САЩ със самолети С-130, да не са по едно на година, а по няколко. През тази година вече премина „Тракийска пролет 2017”. И на базата на постигнатите отлични резултати на съвместната подготовка, отчетени от наша и от американска страна, планирахме и поведохме в много бързи срокове „Тракийско лято 2017” . И отново имахме възможност да използваме самолети С-130 от ВВС на САЩ в Европа, отбеляза бригаден генерал Матеев.
На съвместната подготовка бяха тренирани елементи от мисиите за специални операции, способите за инфилтриране на личен състав, най-вече по парашутен способ, както и някои други елементи. Това е изключително важно и полезно за бригадата. Естествено, американците също изпълняваха летателни задачи и водиха подготовка. Но тренировката бе изключително в интерес на Специалните ни сили.
Важно е, че 68-а бригада отново имаше добрата възможност да използва скъп авиационен ресурс, който на нея не струва никакви финансови средства. Затова и от Специалните сили са благодарни, че проведоха още една тренировка. Ако по същия начин двете страни отчетат отново отлични резултати, ще се опитаме да организираме и „Тракийска есен 2017”, заяви бригаден генерал Явор Матеев.
Изпитанията в горещите летни дни за 68-а бригада вървят с пълна сила. Специалните сили продължават да „воюват” едновременно на няколко фронта – на ученията  Black Swan 2017 и Swift Response в рамките на Saber Guardian 2017, сертификацията на втората тактическа група, която ще завърши с учение, и съвместната подготовка JCET със Специалните сили на САЩ и със специализираното формирование на МВР. 
Воини от бригадата ще участват и в честването на Празника на Пловдивския гарнизон – 4 юли.
Силите и средствата са разчетени за всички тези събития. Командването на 68-а бригада е убедено, че офицерите, сержантите и войниците ще се справят с изпитанията. Защото смисълът на военната служба е обучение за реални задачи, поддържане на нивото на бойната  подготовка,  непрекъсната натренираност и надграждане на придобитите способности.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани