Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„С отворена уста“ – фотография „на ръба“

[post-views]

До 23 юли в Националната галерия – Двореца, може да се види фотоизложбата „С отворена уста“. Проектът е съвместен с Институт „Сервантес“ и Фотофабрика.Това е черно-бяло ретроспективно пътуване, създадено през 2014 за  Центъра за изкуство “Томас и Валиенте” (CEART) от фотографа Кристина Гарсия Родеро. То дава различен поглед върху една от най-експресивните части на човешкото тяло – устата,  като изразител на пълния спектър от емоции: гняв, радост, уплаха или щастие. Кристина е една от най-популярните испански жени–документални фотографи, а гостуването на авторката е трето в нашата страна. През 2015 тя работи по тема, посветена на кукерите в Перник.  Тя е и първата испанка, която става пълноправен член на фотографския колектив „Магнум“. Фотографиите й са въздействащи, провокативни, предизвикват любопитство и емоция.

Темите са винаги извън обсега на вече познатото.  Художник по образование, Кристина е самоук фотограф. Започва на 23-годишна възраст  със снимки на различни религиозни и езически обичаи в Испания, събрани през 1989 в албума Скритата  Испания, който печели наградата „Книга на годината“ на престижния фотографски фестивал в Арл. Следват години, пълни с  пътешествия, в които испанката, изкушена от различните култури, използва своя апарат, за да ги изследва като контрапункт на модерния, забързан свят.

Портфолиото на авторката включва снимки от първия град в Куба, създаден преди 500 години – Баракоа;  военни сцени от Русия, Грузия и Южна Осетия по време на конфликтите през 2008; голи портрети на порно актриси в Барселона; религиозни обичаи от Индия. Самата фотографка споделя, че посяга винаги към апарата , когато вижда хора „на ръба“ на преживяванията си.
 

Най-ново

Виж още

Избрани