Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Търновските курсанти с титла в ориентирането

[post-views]
Търновските курсанти  с титла в ориентирането

 Кирил Александров

27 - ORIENTIRANE 2 В района на Боровец и Самоков в края на миналата седмица се проведе държавното военно първенство в един от най-важните военноприложни спортове – ориентирането.

В надпреварата участваха общо 32 състезатели от 10 спортни клуба, членове на Националната военна спортна федерация. Единайсет от участниците бяха дами, като нивото на състезанието бе на изключително високо ниво. Както повелява правилникът, трасетата оставаха тайна за състезателите до самия старт, а за втора година бе използвана специална GPS система, чрез която можеше да бъдат проследявани състезателите в реално време. Маршрутите пък бяха професионално направени от доц. Тодор Пеев – главен треньор на националните отбори към родната федерация в този спорт.

 В индивидуалната надпревара при мъжете 

шампионската титла завоюва капитан Светослав Стоянов от Военновъздушните сили. Стоянов се справи с трасето, което бе с дължина три километра и четиристотин метра за 37:05 мин, преминавайки през петнайсет 27 - ORIENTIRANE 5контролни точки. Второто място бе за майор Ташо Терзиев от СВ. Той финишира с време от 37:33 мин, третото място пък бе за капитан Атанас Овчаров от съвместното командване на силите, пресякъл финала за 39:02 мин.

„Преди месец на това трасе се проведе международната надпревара за Купа България и трябва да кажем, че картите бяха на изключително високо ниво. Проверени и точни. Маршрутът бе нито много труден, нито много лесен, но доцент Пеев се постара да бъде на ниво.  Все пак трябваше да бъде съобразен с нивото на участниците в състезанието. На мен ми достави удоволствие това състезание и намирането на контролните знаци, което всъщност е и целта на спорта ориентиране. Не трябва обаче да подминем и предизвикателствата към физическата подготовка. 

27 - ORIENTIRANE 6Иначе мисля, че маршрутите бяха на много добро ниво. Аз се занимавам повече от 30 години с този спорт и нямах проблеми с намирането на точките, но виждам, че други колеги са изпитали затруднения”, коментира за военните медии капитан Стоянов.

При дамите над всички 

бе цивилен служител Йорданка Иванова от отбора на Министерството на отбраната. Тя се справи с трасе, което бе дълго малко над два километра, и с десет контролни точки за време от 51:40 мин. Втора се нареди редник Лидия Петкова от бригада Специални сили – 54:00 мин, а третото място бе за редник Нина Орешкова от СВ – 52:42 мин.

„Трябва да отбележим, че маршрутът бе техничен и интересен. Според мен нивото на трудност бе средно, но пък се получи добро състезание. В същото време конкуренцията става все по-сериозна с всяка изминала година. Това е много добре, тъй като става дума за един хубав спорт, който заслужава да има повече последователи”, пък бе мнението на Йорданка Иванова.

Първенството завърши с щафетната надпревара ден по-късно. Всеки тим участваше с по трима състезатели, като само в състава на МО 
стартираха две дами и един мъж

27 - ORIENTIRANE 4След първи пост напред излезе отборът на бригада Специални сили, ала след втория пост преднината вече бе за ориентировачите от тима на Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново. Курсантите бяха в състав сержант Деница Иванова, курсант ст. сержант Евгени Василковски и курсант мл. сержант Милен Симеонов. Те напредваха със солидно темпо и до финала увеличиха преднината си пред конкурентите. Студентите финишираха за време 1.28:41 часа. Второто място бе спечелено за бригада Специални сили, а трети бяха състезателите от сборния тим на МО.

Комплексен победител в шампионата 

също стана отборът на Националния военен университет Велико Търново. Следват съставите на бригада Специални сили и на СВ.

„Тази година първенството се осъществи в район, който бе използван преди време за провеждането на надпреварата за Купа България по спортно ориентиране. Така федерацията по ориентиране бе подготвена с много точни карти, което помогна и на нашите състезатели. Според мен трасето бе по-трудно, сравнено с предни шампионати. Това обаче бе стимул и състезателите показаха развитие. Затова трябва да отбележим, че наблюдаваме прогрес в представянето на отделните тимове и състезатели”, обобщи ръководителят на състезанието полковник Венелин Дерибеев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани