Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украински командоси загинаха в Донецк и Киев

[post-views]
Украински командоси загинаха в Донецк и Киев

25 - ukrАвтомобил със служители на Службата за сигурност на Украйна е избухнал вчера в района на Донецк, като един служител е загинал и трима са ранени, съобщиха руски медии.

Инцидентът е станал в Константиновския район край Донецк. От Службата за сигурност в Киев съобщиха, че загиналият е полковник Юрий Возний. Според украински медии щетите, които експлозията е причинила на колата, говорят за заложено взривно устройство. Уточнява се, че в автомобила са били служители на контраразузнавателния отдел на украинската служба за сигурност.

Проруските сепаратисти от Донецката народна република (ДНР), които контролират района, смятат, че взривяването на автомобила на украинската спецслужба може да е свързано с „вътрешни боричкания”. „Ние не сме участвали в това. Терористични атаки като отмъщение или каквото и да е друго, за разлика от Украйна, ние не организираме и не сме организирали”, коментира заместник-командирът на оперативното командване на ДНР Едуард Басурин.

В сряда камери за наблюдение в украинската столица Киев заснеха мощен взрив на „Мерцедес”, съобщи life.ru. В колата е бил сътрудник на Службата за сигурност на Украйна. Още двама души са пострадали и са откарани в болница. По информация на украинското военно министерство е убит полковник от военното разузнаване с кола бомба в центъра на Киев. От ведомството, цитирани от Ройтерс, описват инцидента като „терористичен акт”.

Според руски медии загиналият е полковник Максим Шаповал роден през 1978 г. Той е ръководител на едно от спецзвената на Главното разузнавателно управление на украинското военно министерство. Според медийни публикации взривното устройство е било с 500 г тротилов еквивалент. Още един човек, намирал се в автомобила, е бил ранен, но без опасност за живота.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани