Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Форум на НАТО за стандартизациите у нас

[post-views]
Форум на НАТО за стандартизациите у нас

8-nato-icmoТридневно заседание на Съвместния стандартизационен борд към Военния комитет на НАТО се проведе у нас. Участие взеха националните представители на страните –  членки от Алианса, председателят и секретарят на борда – капитан I ранг Пол Бекли и подполковник Стюард Морган, представители на Съюзното командване по трансформациите и председателите на работните групи към борда. Домакин на събитието беше Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров”. 
Това е 81-вото изнесено заседание на борда, което се провежда в България. Форумите се организират три пъти годишно, но само единият е изнесен в друга държава, заяви националният ни представител Камелия Йорданова, която е шеф на отдела „Военна стандартизация и сертификация” към Института по отбрана. 
„Това е съвместен борд по стандартизация и ние сме отговорни за всички съвместни споразумения за стандартизиране, каквито са оперативните процедури на силите на НАТО. Затова е важно да съберем всички нации от НАТО заедно, за да можем да приемем общ пакет процедури и тактики, които да използваме по време на военни операции”, заяви за вестник „Българска армия” председателят на Съвместния стандартизационен борд капитан I ранг Пол Бекли. Попитан как оценява работата на българските екипи, той заяви че представителите на страната ни винаги са подготвени, допринасят за качеството на дискусиите и притежават тясна специализация в определени области. Г-н Бекли очерта като важни теми от дейността на борда проблемите със защитата на околната среда, дейностите на специалистите от ЯХБЗиЕ, и на разузнаването. Експертите по стандартизиране към Института по отбрана във всички наши работни групи дават българския принос за общия пакет процедури, обобщи той. Председателят изтъкна, че България е една от първите страни членки, която се е включила в електроннта ратификация на стандартизационните документи на НАТО, използвайки  базата данни на НАТО.

Най-ново

Единична публикация

Избрани