Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

4000 млади шведи влизат в казармата

[post-views]
4000 млади шведи влизат в казармата

Петър Бойчев

Sweden reinstates military conscriptionШведското правителство реши да върне задължителната военна служба. От 1 юли започва завеждането на отчет, а от 1 януари 2018 година на служба ще бъдат призовани около 4 хиляди юноши и девойки. Те ще бъдат подбрани между 13 хиляди, родени през 1999 г., които ще преминат психологически и физически тестове.

Наборниците ще служат между 5,5, 9 и 11 месеца. Целта е да се мотивират младежите да се влеят в редиците на професионалната армия и да попълнят мобилизационния резерв.
Доброволното комплектуване е постоянната основа за попълването на Въоръжените сили и сега ще бъде допълнено и чрез наборна служба. Сега шведските Въоръжени сили са в процес на координация с шведската Наборна агенция.

По закон всички жители на Швеция, които са между 16 и 70 години, се смятат за подходящи за служба в общия отбранителен сектор. А всички шведски граждани на възраст между 17 и 47 години са задължени, ако бъдат заведени на отчет, да отслужат военна служба. Това става под формата на:
– Основна подготовка за период от 5,5, 9 или 11 месеца.
– Подготовка във формирование, поддръжка на способности, хх дни на всеки 2–4 години. Общо максимум 240 дни, като за една година максимумът е два периода и 34 дни.
– Служба по време на различни степени на готовност.
– Служба по време на военни действия.

Население 10 млн. души, площ 449 964 кв. м

Швеция е с площ от 449 964 km², което я прави най-голямата скандинавска държава. Най-населени са южните и централните части със столицата Стокхолм (1,3 млн. души), градовете Гьотеборг (520 000 души), Малмьо (260 000 души) и Упсала (130 000 души).

Населението на Швеция през 2016 г. наброява над 10 милиона души, главно скандинавци с немски произход. Имигрантите в страната и етническото разнообразие се увеличават през последните няколко десетилетия. 87% от населението изповядва лутеранство. Сред останалите 13% има римокатолици, православни, баптисти, мюсюлмани, евреи и будисти.

 

Наборната служба се прилага 

равностойно за мъжете и жените 24 - швеция4

според закона. Предварителният подбор, основният подбор и регистрацията – завеждането на отчет, се извършват от Наборната агенция, която е отделен орган към Министерството на отбраната. Понастоящем има три центъра за провеждане на подбор. Агенцията има информация на годишна основа  за личното положение на 18-годишните мъже и жени в електронен документ, в случай че възникне извънредна ситуация. Агенцията използва тези данни, когато решава кой да бъде повикан за по-нататъшна селекция, което на свой ред води до решението дали лицата ще бъдат регистрирани и евентуално ще служат.

Освен това Агенцията води на отчет хора с военни позиции във Въоръжените сили и хората, включени в общата национална служба за наборна и гражданска служба. Агенцията разглежда и заявленията по искане на 

отказ от военна служба 

– по съвест и убеждения. Предварителният подбор се извършва по въпросник в електронен вид, където се дават данни за здравословното и физическото състояние, образование, социален живот, личностна характеристика, отношение и мотивация. Онези, които са явно неспособни за служба, се изваждат от целия набор 18-годишни мъже и жени. 

Колко да бъде броят наборници се решава от Въоръжените сили. От най-способните и най-мотивираните се определя броят, необходим за комплектуването за нуждите на армията. Може 50 000, може и 5000 души.

Преди наборникът да бъде повикан, се проверява съдебното му минало. Подборът се прави за един ден. Обикновено се изпълнява следната процедура: обработват се личните документи, удостоверения и свидетелства за управление, провеждат се медицински изследвания, физически преглед и се минава психологически тест. После с наборника се провежда интервю, в което се оценяват неговите квалификация и интереси. После се преценява тяхното съответствие с изискванията за различните родове и видове войски. След подбора се издава окончателен сертификат за достъп и уведомление около 6 месеца преди началото на основната подготовка.

24 - швеция3Текущите изчисления в Швеция показват, че около 

2% от 18-годишните  мъже и жени 

ще бъдат взети на отчет за основна подготовка. Няма статистика колко наборници използват правото си на отказ от военна служба по съвест и убеждение. В никакъв случай обаче броят им не е голям.

На наборните военнослужещи по закон им се полага минимално възнаграждение от 4500 крони (900 лева) месечно. Те получават безплатна храна, квартира и облекло. Медицинското обслужване също е безплатно, както и зъболекарската помощ. Пътуват безплатно всеки свободен уикенд. Докато са на служба, не плащат здравна осигуровка. След края на службата наборниците получават допълнителни 10% от базата на минимума за отслужен месец, което за 11 месеца подготовка означава около 49 500 шведски крони (10 000 лева). 

Отслужването на задължителната военна служба според закона не носи някакви предимства при кандидатстване за работа в държавни учреждения. Неявилите се на военна служба обаче подлежат на санкции.

Наборниците в Швеция служат в казарми, където спалните помещения са за от 8 до 16 души в стая. Въоръжените сили насърчават обучението и образованието в свободното време на наетите лица.            

До 2010 г. в Швеция имаше наборна армия, тогава призоваваха предимно мъже. Швеция няма да влиза в НАТО, но тя е от страните, които си сътрудничат с Алианса. Съседните Норвегия и Дания са членове на НАТО.

През април Швеция, Норвегия, Финландия, Дания и Исландия подписаха документ за укрепване на военното сътрудничество.Тази крачка бе възприета от много експерти като сближаване на Швеция и Финландия с НАТО.

Разширеното сътрудничество на неутралните Швеция и Финландия със Северноатлантическия алианс се възприема негативно в Русия. 

Шведската армия е 50-хилядна

Редовната армия в Швеция се състои основно от два бригадни комплекта, а Отечествената гвардия от 40 батальона, или общо около 50 000 бойци. С проведената дълбока реформа от 1994 г. на практика се премахнаха видовете въоръжени сили като отделни организации със свои собствени устави и бюджети. Армията, ВВС, ВМС и Отечествената гвардия се вляха в Отбранителната сила, свързочните и логистичните подразделения са обединени, а армейската и военноморската авиация заедно с вертолетната авиация на ВВС са отделени във Вертолетна флотилия, по-късно включена изцяло в състава на ВВС.

Шведската армия е организирана в полкове, които не са общовойскови подразделения, а играят ролята на центрове за бойна и специализирана подготовка на подчинените им батальони и роти, поддръжка на тяхната техника, поддръжка на инфраструктурата и оказване на поддръжка на гражданските власти и населението при извънредни ситуации, бедствия и аварии. 

В страната има 250 летища
24 - швеция1Швеция се отличава с изключително развита транспортна инфраструктура. Из цялата страна са разпръснати общо 250 летища, от които 152 с асфалтирани писти. Само Стокхолм разполага с четири основни аерогари – Арланда, Брома, Скавста и Вестерос. Дължината на железопътните линии е 11 528 км. Пътната мрежа е с дължина 425 300 км. Основният газопровод в страната има дължина 798 км. Морският и речният транспорт също са силно развити. Търговският флот възлиза на 195 кораба.

Най-ново

Единична публикация

Избрани