Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Страните от Персийския залив удължиха ултиматума си към Катар с 48 часа

[post-views]
Страните от Персийския залив удължиха ултиматума си към Катар с 48 часа

phpgv6q8t_800x-Страните от Персийския залив дадоха 48 часа отсрочка на ултиматума си към Катар. Доха трябва да изпълни списък с 13 искания, за да възстанови дипломатическите отношения със съседите си. Молбата за удължаване на срока беше приета от общо 4 държави, а запазилият неутралитет в конфликта – Кувейт, изигра ролята на медиатор между опонентите.
Сред 13-те условия за преодоляване на кризата са Катар да прекрати отношенията си с Техеран, да затвори турската военна база на своя територия и да спре излъчването на канал „Ал Джазира”. Доха определи исканията като удар срещу суверенитета си. Въпреки дадената отсрочка, все още не е ясно дали в крайна сметка властите ще приемат поставените искания или ще се изправят пред опасността от нови санкции.

Халид Бин Мохамед Ал Атия – министър на отбраната на Катар:

„Катар не може да бъде сломен лесно. Ние сме готови да се защитим. Надявам се, че няма да стигнем до етап, в който да се наложи военна интервенция, но винаги ще сме готови. Ние сме тук, за да защитим страната си.“

Преди месец Катар беше обвинен от държавите в Персийския залив, че дестабилизира региона, като подкрепя тероризма и сътрудничи на „кръвния“ враг Иран. Съседите наложиха на Доха серия санкции, като дори преустановиха дипломатически отношения със страната и затвориха въздушното си пространство за полети на Катарските авиолинии.

Най-ново

Единична публикация

Избрани