Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Опозицията във Венецуела подлага на референдум плана за конституционни промени

[post-views]
Мадуро се закани на опозицията във Венецуела: Ще смажа това полудяло малцинство, което иска властта

Maduro

Опозицията във Венецуела обяви, че свиква общонационален референдум на 16 юли. Плебисцитът няма задължителен характер, но ще даде на народа възможността 2 седмици преди официалните избори да реши дали ще приеме или отхвърли проекта на президента Николас Мадуро за пренаписване на Конституцията на страната.
На референдума венецуелците ще се изкажат и по редица други въпроси, сред които дали да се състави ново правителство, дали искат общи избори и какво смятат за ролята на армията при възстановяване на конституционния ред в страната.
Планираният символичен вот ще бъде проведен преди официалното допитване на 30 юли, което цели съставянето на Конституционно събрание с правомощия да реформира основния закон и да изземе функциите на други институции.

Хулио Борхес – председател на Народното събрание на Венецуела:

„Ако диктатурата реализира намерението си да консолидира властта си чрез измама, това означава чисто и просто разпадане на Венецуела. В Конституцията участваме всички, в измисленото учредително събрание участва само президентът Мадуро и проектът му да се увековечи във властта.“

Последното проучване на общественото мнение посочи, че 7 от 10 избиратели са против конституционните промени и се очаква  предложението да бъде отхвърлено с мнозинство от 75%. Междувременно   Николас Мадуро продължава да твърди, че единствено свикването на учредителен парламент може да донесе мир в страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани