Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея се похвали с успешен дебют – изстреля междуконтинентална балистична ракета

[post-views]
Севернокорейска ракета прелетя над Япония

raketa koreaСеверна Корея обяви, че е извършила успешен опит с първата си междуконтинентална балистична ракета. Страните в Азия осъдиха пуска, който е в пряко нарушение на приетите от Съвета за сигурност на ООН резолюции.
Ракетата е изстреляна от западните части на Северна Корея и след 40 минутен полет се е разбила в района на ексклузивната икономическа зона на Япония. Държавната телевизия на комунистическата държава обяви, че лично лидерът на страната Ким Чен Ун е наблюдавал пряко пуска. Медията твърди, че с новата ракета страната ще може да поразява цели по цялото земно кълбо. САЩ и Русия обаче попариха ентусиазма на Пхенян, като посочиха, че ракетата е със среден обсег и не представлява реална опасност и за двете страни. Предизвикателствата от  ракетните и ядрените програми на Северна Корея за глобалната сигурност ще са във фокуса на предстоящата в четвъртък среща на лидерите на Г-20 във Франкфурт.

Шинзо Абе – министър-председател на Япония:

„По време на срещата на Г-20 ще апелирам за международната общност да излезе с обща позиция  по отношение на севернокорейския въпрос. Искам и да призова лидерите на Китай и Русия да предприемат по-конструктивни мерки по отношения на проблема.

Китай, който е единственият съюзник на Северна Корея, също реагира на последния пуск. Пекин, макар и да втвърди позицията си към Пхенян през последните месеци, продължава да настоява за намаляване на напрежението Корейския полуостров, което може да има катастрофални последици за света.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани