Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Eвропа се сбогува със Симон Вейл – премиерът Бойко Борисов присъства на поклонението

[post-views]
Eвропа се сбогува със Симон Вейл – премиерът Бойко Борисов присъства на поклонението

768x432Европейският политически елит и хиляди граждани се присъединиха към опечаленото семейство, за да отдадат последна почит пред иконата на френската политика Симон Вейл. Премиерът Бойко Борисов също се поклони пред паметта на първата жена – председател на Европейския парламент.
Българският министър-председател Бойко Борисов присъства на поклонението в Дома на ветераните в Париж по лична покана от френския президент Еманюел Макрон.
Франция изпрати с военни почести Симон Вейл. Френският държавен глава обяви, че тленните ѝ останки ще бъдат положени до тези на съпруга ѝ Антоан Вейл в Пантеона, където почиват всички бележити французи.

Еманюел Макрон – президент на Франция:

„Борбата на Симон Вейл да сложи край на ужасните условия, в които се извършваха абортите и срещу социалното лицемерие на облагодетелстваните от ситуацията, е важна част от модерната история на страната ни. Тя обичаше Европа и винаги я защитаваше, защото знаеше, че в сърцето на европейската идея лежат мира и свободата, за които толкова се бореше. За Симон Вейл беше важно да помним, да помним и да не допускаме немислимото да се случи отново.“

През целия ден флаговете на Франция и на Европейския съюз бяха свалени наполовина в памет на Симон Вейл – жената, която оцеля в лагерите на смъртта и остави ярка следа в света на френската политика. Тя легализира абортите по време на мандата си като здравен министър през 70-те години на миналия век. Вейл работи активно за европейската интеграция и остана в историята като председателя на първия пряко избран Европейски парламент. До края на живота си тя беше един от най-обичаните френски политици и се ползваше с широка обществена подкрепа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани