Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Провал на преговорите за безопасни зони в Сирия – Турция, Русия и Иран не успяха да се споразумеят

[post-views]
Пентагонът иска сериозно увеличен бюджет

SyriaFighting_2Русия, Турция и Иран не успяха да постигнат споразумение за създаването на т.нар безопасни зони на територията на Сирия. Продължаващите от месеци преговори в столицата на Казахстан –  Астана, са поредната дипломатическа инициатива за намирането на политическо решение на конфликта в Сирия.
Мирната конференция в Астана е под егидата на Русия. Именно Москва е архитект на идеята за създаването на „безопасни зони или зони за деескалация“ на  сирийска територия, като предпоставка за намиране на дълготрайно решение на конфликта. Критици на идеята смятат, че подобни зони единствено ще доведат да разделението на страната. Основен противник е Турция, която отказа да подкрепи споразумението. Главният преговарящ на сирийската правителствена делегация Башар Джафари обвини Анкара, че участва в преговорите, за да ги провали.

Башар Джафари – главен преговарящ на сирийското правителство:

„ Всички страни освен Турция реагираха позитивно. По всички личи, че Турция е твърдо решена да води негативна политика спрямо започналия в Астана мирен процес. Турската делегация се противопостави на приемането на каквито и да е документи, свързани с прилагането на механизмите на споразумението за създаването на зони за деескалация.“

На фона на поредните  провалени мирни преговори за Сирия подкрепяните от САЩ  опозиционни сили продължават  да атакуват град Ракка –столица на джихадисткото движение ИДИЛ. По данни на ООН над 100 хиляди души са в капан на военните действия, като от началото на месеца са потвърдени над 170 убийства на цивилни.
Сирийските демократични сили, подпомагани от кюрдски милиции, очакват ожесточена битка в последния етап на операцията. При успех в Ракка коалиционните сили биха обезглавили създадения от ИДИЛ Халифат на територията на Ирак и Сирия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани