Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ гарантират мира в Централна и Източна Европа – Полша се сдоби с ракети „Пейтриът“ последно поколение

[post-views]
САЩ гарантират мира в Централна и Източна Европа – Полша се сдоби с ракети „Пейтриът“ последно поколение

TRUMP

Америка потвърди ангажимента си да поддържа мира и сигурността в Централна и Източна Европа. Това заяви американският президент Доналд Тръмп при посещението си в Полша. Само ден преди първата си среща лице в лице с руския си колега Владимир Путин, Тръмп обвини Москва, че дестабилизира региона.
Американският президент Доналд Тръмп призова западните съюзници да се поучат от Полша, която вече е постигнала предвидените 2% от БВП разходи за отбрана и е образец в изграждането на ефективен отпор срещу заплахата, идваща от Русия.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Америка е ангажирана да поддържа мира и сигурността в Централна и Източна Европа. Сътрудничим си с Полша, за да отговорим  на действията на Русия и нейното дестабилизиращо поведение. Благодарни сме и за примера, който страната даде на всички останали членове на НАТО, превръщайки се в една от малкото държави, които наистина за изпълнили финансовия си ангажимент.“

Часове преди пристигането на Тръмп във Варшава, Полша подписа със САЩ споразумение за доставка на най-модерната конфигурация американски системи за противоракетна отбрана „Пейтриът“. Според полския военен министър системите ще бъдат ефективното противодействие на руските ракети „Искандер“. Междувременно полският президент Анджей Дуда изрази желание присъствието на американските части в страната да има постоянен характер.
Тръмп заяви и намерението на Вашингтон да снабдява Европа с енергийни ресурси, като обеща никога да не използва това като средство за принуда.

„Президентът Дуда и аз идваме от невероятно успешна среща с лидерите на страните, участващи в инициативата „Три морета“. На гражданите от този регион искам да кажа, че Америка е готова да разшири партньорството си с вас. Ние сме ангажирани да осигурим вашия достъп до алтернативни  енергийни ресурси, така че Полша и нейните съседи никога повече да не бъдат заложници на един-единствен енергиен доставчик.“

Държавният глава подчерта, че въпреки някои спорове между САЩ и Европа, трансатлантическата връзка е по-силна от всякога, а съюзниците ще работят заедно за изграждането на конструктивни отношения с Русия и за възпирането на надвисналата от Северна Корея ядрена заплаха. Западът е по-силен, когато е единен, особено в лицето на глобалните заплахи като тероризма, допълни още Тръмп.

Най-ново

Единична публикация

Избрани