Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ предупредиха: Готови сме да използваме сила срещу Северна Корея

[post-views]
Северна Корея обвини САЩ във враждебност заради решението за южнокорейската ракетна програма

north_korea_genericСАЩ са готови да използват военна сила срещу Северна Корея, ако комунистическата страна не се откаже от оръжейната си ядрена програма. Това заяви постоянният посланик на Вашингтон в ООН  Ники Хейли, два дни след като Пхенян изстреля първата си междуконтинентална балистична ракета.   
С последния ракетен тест от 4 юли Северна Корея все по-бързо затворя всички възможности за дипломатическо решение, заяви американският посланик в ООН Ники Хейли по време на извънредното заседание на Съвета за Сигурност.

Ники Хейли – посланик на САЩ в ООН:

„Това е тежък ден, защото действията на Северна Корея направиха света по-опасно място. Незаконният ракетен пуск не само е опасен, но безотговорен и безразсъден.“

Русия също осъди последния ракетен пуск на Северна Корея, но заместник-посланикът на Москва Владимир Сафорнков, е категоричен, че отговорността за напрежението трябва да се разпредели по-равно.

Владимир Сафронков – зам.-посланик на Русия в ООН:

„Призоваваме Северна Корея да вземе доброволно политическо  решение и да наложи мораториум при изпробването на ядрени взривни вещества и на балистични ракети. В същото време призоваваме САЩ и Южна Корея да се въздържат от провеждането на пълномащабни военни учения.“

Китай, другата световна сила с отношение по въпроса, също открито осъди действията на Северна Корея, но Пекин запази неутрални тон и призова всички страни да избягва ненужната военна реторика, провокации и да се търси възможност за диалог.
През последните месеци напрежението на Корейски полуостров достигна до една от най-високите си точки от времето на корейската война през 50-те години на миналия век. Основната причина е все по-интензивните ракетни тестове от страна на Северна Корея, както и решението на САЩ да разположат бойната флотилия от кораби в района на Корейския полуостров.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани