Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В УНСС – първите специалисти по ядрена сигурност

[post-views]
В УНСС – първите специалисти по ядрена сигурност

9-unssПървите възпитаници на единствената в света международна магистърска програма по „Ядрена сигурност” получиха сертификатите си лично от друг възпитаник на Университета за национално и световно стопанство –министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Това събитие произведе катедрата „Национална и регионална сигурност” към факултет „Икономика на инфраструктурата” в университета, а обучението продължава две години. 
Министър Петкова заяви, че в глобалния свят пътят за намаляване на вредните емисии минава пред атомната енергетика. УНСС предоставя отлична възможност за квалификация на управленски кадри за българската ядрена индустрия, допълни тя. Трима българи и седем чужденци от пет държави бяха първите дипломирали се. Това стана възможно благодарение на подписаното споразумение за сътрудничество на УНСС и Международната агенция за атомна енергия от ректора проф. Стати Статев, д.ик.н. и генералния директор на организацията Юкия Амано през 2014 г. в София. 
Студентите от България, Буркина Фасо, Замбия, Йордания, Нигерия и Ливан са преминали четирисеместриално обучение по английски език. Комбинирани са теоретични и практически занятия, като съгласно изискванията на МААЕ се включват 22 дисциплини, лабораторни упражнения, технически посещения, симулации и др.
Магистърската програма „Ядрена сигурност” е сбъднатата мечта на ръководителя й, деканът на факултет „Икономика на инфраструктурата” и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност” проф. д-р Димитър Димитров. 
В зала „Тържествена” на УНСС присъства и Тим Андрюс, ръководител на сектор „Програмно развитие и международно сътрудничество” към отдел „Ядрена сигурност” на МААЕ, Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас, и доц. д-р Светослав Спасов, постоянен представител на България към ООН във Виена, ген.-лейтенант д-р Ангел Антонов, началник на НСО, възпитаник на университета, главен комисар Николай Николов, началник на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, енергийни експерти, преподаватели.
9-unss-allПроф. Димитър Димитров заяви, че целта на магистратурата „Икономика на отбраната и сигурността” със специализация „Ядрена сигурност” е да подготви висококвалифицирани ръководни кадри на средно управленско ниво за нуждите на ядрената индустрия при наличие на сериозен дефицит на такива кадри. Програмата е уникална по рода си и единствена в света, допълни той. (Разговор с проф. Димитров ще публикуваме в един от следващите ни броеве). В обучението на магистрите участват освен преподаватели от УНСС, и от СУ „Кл. Охридски”, изследователи от Института по металознание на БАН „Акад. Ангел Балевски” с Център по хидроаеродинамика, от Техническия университет, от няколко чуждестранни университета, от Института по ядрени изследвания, експерти от АЯР. А методическа помощ се оказва от МААЕ и Международната академична мрежа по ядрена сигурност INSEN , член на която е и УНСС.

Най-ново

Единична публикация

Избрани