Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без забавяне на модернизацията

[post-views]
Обявиха 16 вакантни места в Спецчастите

1-spec-siliНе се опасявам, че проектите за модернизация на трите вида въоръжени сили ще се забавят, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след изслушване от депутатите в Комисията по отбрана. През седмицата той  е внесъл в Министерски съвет доклада си, който представя проекта за модернизация на Сухопътните войски и предложението си за разсрочване на плащанията и по трите модернизационни проекта.  МС ще го разгледа и внесе в Народното събрание, но „от тук нататък всичко зависи от решението на парламента“, каза министърът на отбраната. Той е спазил срока за внасяне на доклада и съставът на министерството е готов за работа.
На въпрос, ако временната комисия не се произнесе в срок по избора на доставчик на боен самолет, преговорите с Швеция няма ли да започнат, министър Каракачанов отговори пред медиите, че в решението на служебния кабинет е имало двама участници. Комисията може да излезе с решение и парламентът може да ни задължи, но по-правилното е да се изчака окончателният доклад на комисията. И ако от комисията нямат препоръки, моят доклад е в МС, заяви министърът. Той отговори, че не може да коментира дали предложението за Ф-16 може отново да влезе за разглеждане като проект за закупуване на боен самолет.
На въпрос, дали заделените целеви средства за модернизация могат да бъдат върнати, той повтори, че има своето предложение с новата схема за дълго разсрочване на плащанията (за 8–10, а и повече години) за изтребител и за бойна машина. За което очаква гласуване в НС. С включването на проекта за бронираната машина общата сума, необходима за модернизацията, става 3 млрд. и 520 млн. лв.
В министерството са направени разчети и в бюджета за отбрана за следващата година ще се предвидят средства за заплащане на военнослужещите на принципа на щатен , а не по списъчен състав. Така догодина се предвижда да се заложи назначаването на нови 1300 военнослужещи, а със следващите 2 г. – съответно по 800 души ново попълнение. Чест прави на военнослужещите, че при официални срещи поставят въпроси за липса на необходимите дрехи и обувки, но не и за заплащане, каза министър Каракачанов.
6-7-mashini-armiqЗа промяната в ЗОВС да се изслушват военнослужещите – кандидати за повишаване в звание в Комисията по отбрана, Красимир Каракачанов коментира, че идеята е добра, но не бива да се спъва процедурата.  Той е написал и становището на МО, че между 1-во и 2-ро четене текстът трябва да се прецизира, за да не се създаде прецедент. „Не казвам, че тази Комисия по отбрана и в този състав има подобни настроения. Но с подобен текст един ден си представете, че комисията не извика даден кандидат и месеци наред неговото придвиждане за решение от Министерски съвет се забавя…“, допълни министър Каракачанов. Според него текстът трябва да не дава възможност да се злоупотребява и изслушването да е след решение на МС. Той напомни, че и сега в комисията по външна политика, без да има законово регламентиране, има подобна практика на изслушване и среща с бъдещите ни посланици. Няма лошо в малко повече публичност, смята министърът.
Красимир Каракачанов ще информира депутатите за катастрофата с военния вертолет, след като докладът се подпише от командващия Военноморските сили.
На изслушването в Комисията по отбрана присъства и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. Депутатите обещаха при обсъждането на бюджета за 2018-а да подкрепят МО в повишаването на средствата за отбрана – както за издръжка в армията, така и за бойна подготовка и за модернизация.

Най-ново

Единична публикация

Избрани