Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-началник на отбраната: В учението Saber Guardian 2017 ключова ще е ролята на младшите офицери

[post-views]

viceadmiral-eftimovРоден е на 16 август 1961 г. във Варна. Завършва ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” през 1984 г., Военноморската академия на Руската федерация в Санкт Петербург през 1994 г., Военноморския колеж в Нюпорт, САЩ през 2005 г., както и курсове в унгарската военна академия, в Училището на Главната квартира на НАТО – Оберамергау, Германия, както и в Колежа по отбраната на НАТО в Рим, Италия.
Офицерската му кариера започва през 1984 г. като командир на щурманска бойна част на фрегата и преминава през редица длъжности, сред които командир на фрегата, командир на Първи дивизион патрулни кораби във вмб – Варна, командир на Военноморска база Варна, заместник-директор, а от 2013 г. – директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност“ в Международния военен щаб на НАТО в Главната квартира на НАТО в Брюксел, Белгия. От 2016 е заместник-началник на отбраната, като в периода 19.01.2017 г.- 08.03.2017 г. е ВрИД началник на отбраната.
Владее английски и руски език. Женен с две деца. В малкото си свободно време обича да чете книги, а през последните двайсетина години – и да играе тенис. Със спорта се зареждам с енергия, разтоварвам и поддържам приятелства, споделя вицеадмирал Ефтимов.

– Г-н вицеадмирал, на какъв етап е в момента ходът на Saber Guardian 2017, както и на съставящите го учения?
– В резултат на планиране, което протича от септември 2016 г. от 23 юни тази година, започна развръщането на участниците на териториите на Унгария, Румъния и България. До този момент у нас – на Учебен полигон (УП) „Ново село”, са развърнати многонационална структура за ръководство на учението и национална структура за ръководство и контрол на серията от учения на територията на страната, които в края на миналата седмица и в началото на тази достигнаха пълни оперативни способности. Директорът на Дирекция „Операции” в Щаба на отбраната бригаден генерал Иван Ортомаров е българският представител в многонационалната дивизионна структура за ръководство на учението. Флотилен адмирал Димитър Йорданов, който е началник-щаб на СКС, оглавява ръководството и контрола на българското участие. 
Какво е постигнато до момента? По различните учения (подробности за тях четете на стр. 11, 12 и 13 – б. р.) се извършват развръщане на силите, начално координиране, интеграция. Уточняват се тактическите епизоди и се надявам до два-три дни да представя на началника на отбраната специално утвърдени сценарии за провеждане на основните епизоди, най-вече за деня за високопоставени гости на Saber Guardian 2017 – 20 юли. Няколко думи по планиращия процес и въпросите, които той поставя пред нас. Като тактически епизоди учението не се различава особено от подобни прояви досега. Подразделенията от Българската армия и Въоръжените сили, които участват в него, са тренирали и са достигнали добро ниво по време на регулярната бойна подготовка и процесите на сертифициране, най-вече на декларираните формирования. Проблемите и предизвикателствата, които срещнахме, бяха в процеса на планиране на многонационални сили по отношение на логистика, всестранно осигуряване, правнонормативно осигуряване на тези учения. В Щаба на отбраната се стремяхме към това, да структурираме процеса – да създадем организация, правова рамка и да делегираме правомощията на видовете ВС за последващо планиране.

raketi-vms– В какво се изразяваха предизвикателствата?
– В това, да приложим натрупания до момента опит в операции, мисии и учения на НАТО при планирането по  стандартите на Сухопътните войски на САЩ. Нашите представители трябва да положат усилия за пълно разбиране на планирането и съответните процедури. Имайки предвид, че учението се провежда на територията на България, да анализират и предложат съответните стъпки за координиране и адаптиране на всички дейности съгласно законите и правовата рамка в нашата страна. Всяко такова планиране отчита спецификата на съответните държави. В края на планиращия процес благодарение на усилията на всички нива постигнахме подписването на документ, при който с анекси е залегнало не само всестранното осигуряване на учението, но и спазването на мерките за безопасност. Като започнахме да говорим за мерките за безопасност, искам да кажа, че това е едно от основните предизвикателства, пред които сме изправени. Ако самото действие, тактическият епизод, не представлява проблем за определено военно подразделение, то координирането на няколко такива и провеждането им едновременно от многонационални участници, изисква добро познаване на националните и международните процедури, добро владеене на английски език, инициативност и решителност. Да не се пренебрегват проблемите, а да се предвидят възможните сценарии и мерки за недопускане на нежелани последствия. Това определя важността на подготовката на тактическо ниво, и оттук идва ключовата роля на младшите офицери и командирите на военни подразделения до ниво батальон. Действията в международна среда показват важността и водещата роля на младшия офицерски състав. Може би това ще бъде един от изводите на учението – подготовката на този състав от БА трябва да бъде адресирана правилно. Не отправям критика, а подчертавам това като направление за дейност за това, къде трябва да бъдат съсредоточени усилията и съответно – ресурсите.
 

– Може ли да се каже, че това ще е учението на младшите офицери и сержантите?
– Да, бих могъл да кажа – това ще бъде учението на сержантите, младшите офицерски чинове, майор и подполковник от старшите офицерски чинове. Те са в основата на желания стратегически ефект на учението Saber Guardian 2017 – развръщане на многонационални сили, интегриране, бойно сглобяване и демонстрация на способности. 
 

– Кои от чуждестранните участници вече са у нас?
– До момента на територията на страната са пристигнали участниците в ученията Eagle Sentinel и Peace Sentinel, които се провеждат на УП „Корен” и „Ново село”. Те са съответно от 8-и пехотен батальон 4-та пехотна дивизия на американската армия, пехотна рота от грузинската армия и пехотен взвод от сръбската армия. Също така за участие в учението Black Swan е развърната тактическа група за специални операции от американската армия заедно с техните партньори от 68-а бригада „Специални сили”. Предстои да пристигнат участниците в учението Shabla, което е част от ПВО учението Tobruq Legacy. Там очакваме участници от Сърбия, Украйна, САЩ. И за учението Swift Response – участници от САЩ, Канада, Италия, Гърция и Португалия, както и щабните офицери за учението Dacian Guardian 2017 от САЩ, Румъния, Словения, Полша, Украйна, Литва, Португалия, Грузия и Канада. Получаваме всекидневна информация от нашите колеги от „Ново село”. Унифицирали сме информацията, така че висшето политическо и военно ръководство, командирите на видовете ВС и техните органи да имат денонощна информация за брой, състав, действия и по-важните елементи от ученията, за да може да се реагира адекватно на всякакви обстоятелства и нужди.
 

8-vms-sigrnost– Каква е в общия случай стандартната последователност на действията по приемане, придвижване и настаняване на чуждестранните контингенти?
– Приемането, настаняването и последващото придвижване и интеграция на чуждестранните контингенти е част от процеса на развръщане на силите. Още от началото на годината практически отработваме тези действия. Те са част от концепцията на НАТО и съответно България адаптира своето законодателство, приемайки националния план за поддръжка от страната домакин. На негова база МО и съответните институции разработиха свои планове. За да осигурим приемане, настаняване, последващо придвижване и интеграция на силите. Съгласно приетия национален план точно това отработваме в „Ново село”, за което имаме съответните споразумения с американската страна. На базата на Saber Guardian 2017 ще изведем необходимите изводи и поуки, за да можем на доктринално-концептуално ниво да продължим развитие на нормативната база. Така ще гарантираме осигуряването на конкретните договори за предоставяне на услуги и в бъдеще на базата на поддръжката ни като страна домакин на силите за отговор на НАТО, на нашите съюзници и партньори по време на учения. А защо да не помислим как да адресираме в това отношение цялата система на логистика на Българската армия? Намираме се на етап, в който ясно може да се види каква е концептуалната разлика в логистичните доктрини на западните армии и на държави като нашата, които са все още в процес на трансформация и адаптация към бързо променящата се среда за сигурност. Политическото и военното ръководство на МО трябва да се стреми да организира логистичната система и нормативната база така, че да оставим време, ресурс и възможности на командирите да се съсредоточат върху планирането и изпълнението на специфичните си ежедневни и бойни задачи, а не да се прехвърля на тях основната тежест на всестранното им осигуряване. Усилията на командирите на военните формирования трябва да са насочени основно за поддържане на бойната готовност и развитието на способности.
 

– Има ли проблеми, свързани с придвижването на контингентите?
– Всяко придвижване на хора и техника неминуемо създава, ако не проблеми, то поне нужда от предприемане на мерки. Досега не се наблюдават проблеми и ако има моменти на забавяне или изменение от сроковете на съответни пунктове, то се дължи на мащаба на това придвижване и на сложната координация между много участници. Noble Jump беше добър пример. Там имахме възможност да координираме действията до най-малките подробности. 
 

7-voenni– Какъв е работният език на сегашните учения и как се справят участниците с комуникацията помежду си? 
– Езикът, думите често създават проблеми. Понякога не се  разбираме, дори когато общуваме на български (през смях)! Работният език на учението е английски. Нивото на неговото владеене е важно. Но искам да призова всички, които ползват английски – нито да се подценяват, нито да се надценяват. Да се стремят със своите познания да изяснят без притеснение същността на извършените дейности. Когато човек полага усилия да изясни даден въпрос, когато показва интерес – хората оценяват това по достойнство! За разлика от празното говорене, колкото и добре да се владее езикът.
 

– Какъв е учебният сценарий на Saber Guardian 2017?
– В процеса на планиране умишлено се странеше от формулирането на общ сценарий, какъвто помня от нашата практика – на поколението офицери, които сме започнали службата си през 80-те години с провеждането на мащабна отбранителна операция или други подобни действия. Настоящият сценарий се фокусира върху отработването на действия и процедури, свързани с придвижването, съсредоточаването и осигуряването на коалиционни сили с цел разширяване на военното присъствие в дадена конфликтна точка и демонстриране на способности за сдържане на потенциален агресор. Подобен сценарий акцентира върху това да не се допусне и да не ескалира напрежение или криза, да се покаже решимост и способност. Това е смисълът и на плана за отговор на НАТО, който беше приет на Срещата на върха в Уелс. Основните усилия са насочени в така наречената фаза възпиране. След това в процеса на придвижването, съсредоточаването, осигуряването започват тактически елементи, които са различни малки сценарии по сглобяване на тактическа група, батальон с цел отразяване на евентуална заплаха, и тактически епизоди по различни сценарии. 
 

– С какви основни видове въоръжения ще се извършват бойни стрелби на полигоните? Ще има ли оръжейни системи, които ще видим за първи път у нас?
– Предвижда се основно леко стрелково оръжие, въоръжението на бойните машини на пехотата и механизираните формирования като танкове Т-72, „Леопард”, артилерийски установки, гаубици, самолети Су-25, МиГ-29, вертолети Ми-24, Apache и Chinook. На учението „Шабла 17” – зенитно-ракетни комплекси С-300, „Оса”, С-125, „Стрела”, от американска страна за първи път в България идват „Avenger”.
 

– Как оценявате съдействието на невоенните институции в България?
– В началото на интервюто говорихме за планирането на национално и институционално ниво, което създава необходимата нормативна база за тази дейност. Срещаме много добро разбиране от институциите. Стремим се така да координираме всички дейности и най-вече придвижването, че да не затрудним нормалния трафик, особено в Южна България и на граничните пунктове. Избираме подходящото време, съответните центрове за поддръжка на конвои, маршрутите, като сме готови да ги коригираме, ако се наложи. Но най-важното е, че се осъществява нужният обмен на информация на междуведомствено ниво. Имаме добро взаимодействие със съответните министерства и агенции, както и с органите на местната власт. Уведомяваме областните управители в областите от страната, където е съсредоточено придвижването и провеждането на Saber Guardian 2017. Адмирации и благодарност за тяхното разбиране!
 

suhoputni_voiski– Какви ще са основните ползи за българските ВС от Saber Guardian 2017?
– Ползите ще бъдат на всички нива. Когато се планира такова учение, трябва да се направи аналог с мисията, ролята и задачите на командната структура на Българската армия, на нейната адекватност и способности. Другият основен въпрос е доколко системата ни за планиране, провеждане и отчитане на бойната подготовка, процесът на сертифициране на силите са адекватни на изискванията и предизвикателствата при участието в многонационална операция. Трето – доколко държавата ни, в частност – МО и съответните ведомства, свързани с поддръжката от страната домакин, може да осигури своевременно развръщане на силите за отговор на НАТО за недопускане ескалиране на криза. Четвърто, доколко логистичната система на Българската армия, нормативната база, правната рамка за предоставяне на стоки и услуги са адекватни за осигуряване на формированията на НАТО. Всичко това е практически опит, който ще е от полза за развитието на нашите Въоръжени сили.

Висока видимост
„Saber Guardian 2017“ е учение с висока видимост. Това означава, че организаторите целят максимална прозрачност и медийно отразяване на дейностите на участващите войски.
Учението официално ще бъде открито на 11 юли на полигон „Ново село”. След откриване на учението е предвидено да се проведат серия от дни за медийно отразяване на ученията: 
– „Peace Sentinel” на 15 юли на полигон „Корен”; 
– „Shabla” на 18 юли на зенитен полигон на ВВС „Шабла” и „Swift Response” на 18 и 19 юли 2017 г. на авиобаза „Безмер“. 
Учението официално ще бъде закрито на 20 юли 2017 г. на УП „Ново село”, когато е планирано да се проведе Ден за посещение на високопоставени гости.
Предвидено е да се проведат активни действия и бойни стрелби, с цел демонстриране на оперативна съвместимост между участващите в рамките на ученията “Eagle Sentinel” и “Black Swan” формирования от България, САЩ, Грузия и Гърция.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Виж още

Избрани