Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Екшън по суша, въздух и вода

[post-views]
Екшън по суша, въздух и вода

11-kordonРазрешение
С решение на Министерския съвет е разрешено преминаването на съюзнически и чуждестранни въоръжени сили (ВС) за участие в Saber Guardian 2017, както следва:
– До 6000 военнослужещи, от които до 5500 военнослужещи от съюзнически ВС – САЩ, Словения, Румъния, Унгария, Литва, Полша, Гърция, Канада, Италия и Португалия, а също до 500 военнослужещи от чуждестранни ВС – Грузия, Украйна, Сърбия и Македония.
– До 1200 единици сухопътна техника и въоръжение, от които до 1000 единици на съюзнически войски, до 200 единици на чужди войски.
– До 80 военни въздухоплавателни средства от САЩ, Унгария, Сърбия, Гърция и Италия.

Мащабен военен учебен екшън ще се състои в близките дни на територията на България, а също и в Румъния, Унгария, а и в други страни от НАТО. В предстоящото най-голямо учение на Алианса за годината Saber Guardian 2017 ще се включат общо 40 000 участници.
В активната фаза на проявата те ще са 25 000 от 23 държави – както от държави – членки на НАТО, така и от страни партньори. У нас в тренировъчните маневри ще участват 6000 военнослужещи.
Това стана ясно по време на пресконференцията неотдавна на заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.
Учебният екшън всъщност е съставен от общо 18 учения в Черноморския регион, обединени под общата тема – провеждането на колективна подготовка за водене на съвместна отбрана, повишаване на способностите и подобряване на взаимодействието със съюзниците и партньорите на НАТО при развръщането на съвместни сили.
Saber Guardian 2017 се ръководи от командването на сухопътните войски на САЩ в Европа в лицето на генерал-лейтенант Бен Ходжес. 
На българска територия в дните на ученията, освен че ще се развърнат до 6000 военнослужещи, в разнообразните тренировъчни действия ще участват до 1200 единици сухопътна техника и въоръжения и до 80 военни въздухоплавателни средства от съюзнически и чужди въоръжени сили.
С многонационалното учение с висока видимост Saber Guardian 2017 се цели постигането на няколко стратегически ефекта: възпиране на евентуални заплахи и агресия в региона, повишаване на способностите за извършване на оперативен маньовър, логистично осигуряване и провеждане на 
операция на голямо разстояние свобода на придвижването на силите и средствата на НАТО, изграждане и повишаване на готовността за действие на Алианса, провеждане на съвместни действия между участващите страни. По време на пресконференцията бяха представени основните учения в състава на Saber Guardian 2017.
11-tovarBlack Swan 2017 е учение на Силите за специални операции (ССО), което започна на 26 юни и ще продължи до 23 юли на територията на Унгария, Румъния и България. В него ще участват 56 военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили” и до 14 командоси от спецсилите на САЩ.
Командването и управлението се осъществяват от многонационално съвместно компонентно командване на ССО, усилено с офицери от ССО на САЩ, Румъния, България, Хърватска и Словения, с цел да се подпомогне постигането на целите на Saber Guardian 2017.
Dragoon Guardian 2017 е в основата на концепцията на Saber Guardian 2017, в рамките на което от 23 юни до 28 юли се извършва придвижването на сили и средства от сухопътните войски на САЩ в Европа, в частност – на американския втори кавалерийски полк. Маршът е разпределен на 5 фази, като започва от Германия и продължава през Чехия, Словакия, Унгария и Румъния. На 18 юли полкътще премине в България през Дунав мост 1 при Русе. За осигуряване на придвижването на американските войски ще се развърнат центрове за логистична поддръжка във военни формирования в Русе и Горна Баня, ще се използва жп гара Зимница, военното летище Безмер и пристанище Бургас. Общо в това учение ще участват до 1700 военнослужещи от армията на САЩ с въоръжение и екипировка, до 360 единици колесна техника и 30 военнослужещи и 10 единици колесна техника от Македония. 
Българските участници са 120 от различни структури и формирования от Въоръжените сили и Министерството на отбраната. Допълнително през страната на 8 юли ще премине военнополицейско формирование от Македония – 60 души и 20 превозни средства. Връщането е на 21 юли.
Разпределеното компютърно подпомагано учение Dacian Guardian 17 е планирано за периода 12–16 юли на учебния полигон „Ново село”, както и в Румъния и Словения. В него ще участват около 500 военнослужещи от България, САЩ, Румъния, Словения, Канада, Полша, Украйна, Литва, Португалия, Грузия и Канада. Целта е да се тренират въпросите по планиране и провеждане на операция по член 5 от Вашингтонския договор, като сценарият е фиктивен. Българските участници са най-много – 90 души, предимно от Сухопътните войски, ВА „Г. Ст. Раковски” и т. н.    
Батальонното тактическо учение с бойни стрелби Eagle Sentinel 2017 ще се разиграе на „Ново село” от 10 до 20 юли, като в него ще участват 700 военнослужещи, до 60 машини сухопътна техника и 7 летателни средства. Българските воини ще са 120. Ще участват също 310 американски, 40 гръцки и 150 грузински военнослужещи.
Батальонното тактическо учение с бойни стрелби Peace Sentinel 2017 е насрочено за времето от 10 до 20 юли на учебния полигон „Корен”. В него ще участват до 970 военнослужещи, от които българите са 700, до 123 машини сухопътна техника и две летателни средства.
Тактическо учение с бойна стрелба „Шабла 2017” се провежда на зенитния полигон на ВВС от 26 юни до 25 юли. В него участват 1300 военнослужещи, включително 1150 българи. В учението се използват зенитноракетни комплекси и до 15 летателни средства от България, САЩ, Украйна и Сърбия. „Шабла 2017” е тясно свързано с друго многонационално учение със сили и средства за ПВО – Tobruq Legacy, което ще се разиграе по същото време в Румъния.
Въздушнодесантното учение Swift Response 2017 е планирано за периода от 13 до 23 юли в района на авиобазите „Безмер” и „Крумово”, както и полигон „Ново село”. Целта е да се демонстрират способности за бързо развръщане на съвместни многонационални въздушнодесантни сили в райони на военни летища чрез едновременно стоварване на въздушен десант като противодействие на хибридни заплахи.
В учението ще участват до 1580 военнослужещи, от които българите са 100, до 10 машини сухопътна техника и 45 летателни средства от България, САЩ, Канада, Италия, Гърция и Португалия.
1-spec-siliОсвен тези учения в периода от 14 до 22 юли в акваторията на Черно море ще се състои националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017” с участието на 1700 военнослужещи, 20 военни кораба, една подводница и 8 военни въздухоплавателни средства.
Едновременно с тези прояви у нас на територията на Унгария и Румъния ще се разиграят още учения в рамките на Saber Guardian 2017, сред които бригадно тактическото учение с бойни стрелби Getica Saber 2017, бригадното командно-щабно учение Getica 17, командно-щабното учение с реални действия на местността Sarmis 2017, бригадните тактически учения Resolute Castle 2017 и Brave Warrior 2017 и т. н. Общо 13 военнослужещи от Българската армия ще участват в проявите от Saber Guardian 2017 в чужбина, като са разпределени в три пункта в Унгария.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани