Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обща платформа за различни мисии

[post-views]
Обща платформа за различни мисии

20- PARTIA 1Нашият подход е да създадем обща платформа, която може да бъде конфигурирана за различни мисии. Това заяви изпълнителният директор и главен мениджър на
Textron Systems Marine & Land Systems Хенри Финерал по време на съвместна пресконференция с Rheinmetall Defence Group за представяне на германско-американско предложение за съвместна разработка и 

производство в България

на нова бронирана бойна машина. 

„Имаме повече от 50-годишен опит в производството на машини както за американската армия, така и за международни клиенти. Произвели сме над 10 000 бойни машини и сме ги доставили в цял свят”, изтъкна Финерал. Тандемът между Textron и Rheinmetall има амбицията да участва в конкурса по проекта за доставка на нова колесна бойна бронирана машина за българските Сухопътни войски.

Повече от 9 години работим в партньорство с България и сме много горди с този факт, изтъкна Финерал. Той напомни, че машини, произведени от Textron и доставени на страната ни, се използват в българските контингенти в Афганистан.

Известно е, че според проекта една част от машините ще са базов модел, основна платформа. Другата част ще са спомагателни машини. Става дума за разнообразни специални броневици, примерно – разузнавателни, за ЯХБЗ и Е, медицински, инженерни и т. н.

Още 10 месеца след подписването на договора 

можем да започнем да доставяме

на България спомагателните машини, заяви Финерал. Това ще са броневиците Commando Select 4×4 със съответното оборудване в зависимост от предназначението им. Определени бройки от тази машина и сега са на въоръжение в Българската армия.21-PATRIA

Тази техника е съвместно производство на американската компания с други държави. Можем да започнем производството на машините в САЩ, след което да ги транспортираме в България и тук производството им да бъде завършено съобразно специфичните нужди на страната ви, обясни шефът на Textron Systems Marine & Land Systems. Имаме нов дизайн, който отговаря конкретно на изискванията на България, работим съвместно с научноизследователски и академични институти във вашата страна, както и с индустриални отрасли, допълни той.

По думите му наскоро е завършен подобен проект на Textron с Канада.

„Доставката на още машини Commando Select, които да отговорят на нуждите на Сухопътните войски, ще изградят 
основните бойни способности

на Българската армия. Ще доставяме резервни части, ще предоставим обучение на екипажите, военнослужещите ще свикнат с машината”, посочи Финерал.

По думите му за останалата част от проекта на Сухопътните войски Textron предлага разработката за България на нова бойна бронирана машина. Тя ще е от типа 6х6 и ще бъде последна дума на техниката, изтъкна Финерал. Според него новата разработка ще има различни усъвършенствания по отношение на цена и мобилност, ще бъде с по-малък отпечатък върху бойното поле, ще може лесно да се транспортира до други страни и ще е по-евтина от аналозите на пазара.

20- TEXTRONСъвместната разработка ще отговаря напълно на изискванията на Сухопътните войски на България, ще създаде нови работни места и възможности за българските компании, страната ви ще се превърне в лидер в Черноморския регион, изтъкна Финерал.

Старши вицепрезидентът на Rheinmetall Defence Electronics Йенс Йесенбергер представи основните характеристики на комуникационната система TacNet, с която компанията участва в съвместния проект с Textron. По думите му системата дава възможност на всички машини на бойното поле да получават актуална информация в рамките на обща тактическа мрежа. 

Чрез TacNet се осигурява 360° видимост
автоматично долавяне на движение и автоматично следене на повече от една цел. При това системата представя пълна ситуационна картина само на един екран, което улеснява максимално екипажа на бойната машина. 

TacNet автоматично открива и следи възможните заплахи. Проследява движещи се цели – хора, машини, самолети и други. Когато бъде открита вражеска цел, се задействат сензорните системи на системата и тя открива огън срещу противника.
 

Commando Select e в строя в Благоевград
20-COMANDO SELECTБойни бронирани машини Guardian и Commando Select са на въоръжение в Трети отделен механизиран батальон – Благоевград. Формированието е единството в Сухопътните войски, в което носят служба тези машини.

Благоевградските Commando Select са с тегло 17,237 т, дължина 6,629 м, широчина 2,743 м и височина 3,022 м. Двигателят е 6-цилиндров, турбодизел с мощност 260 к. с. Достигат максимална скорост 104 км/ч, а обсегът им е 483 км. Преодоляват вертикална стена с височина 0,46 м, както и водна преграда с твърдо дъно до дълбочина 1,5 м.

Еикпажът им е: шофьор, командир, мерач-оператор и четирима пасажери. Машината е въоръжена с 40 мм автоматичен гранатомет МК 19, както и с 12.7 мм (50-и калибър) бордова картечница „Браунинг”, като има възможност на куполата да се монтира допълнителна картечница.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани