Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пореден провал на преговорите за обединение на Кипър

[post-views]
Пореден провал на преговорите за обединение на Кипър

cyprus-305907-810x0С провал приключиха преговорите за бъдещето на Кипър в швейцарския курорт Кран Монтана. Въпреки че продължи 15 часа без прекъсване, последната среща между лидерите на гръцката и турската кипърска общности не даде резултат, а делегатите напуснаха разгневени залата.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш присъства на финалните разговори от 10-дневната конференция, която трябваше да определи съдбата на Кипър. Опитът за постигане на мир завърши злополучно, с размяна на остри, дори неприлични реплики между двете страни. Гутериш не скри разочарованието си от резултата, но благодари на лидерите на двете общности и на всички участници в преговорите. Той заяви, че желае „най-доброто за всички кипърци на север и на юг“.

Антониу Гутериш – генерален секретар на ООН:

„Със съжаление ви съобщавам, че въпреки силния ангажимент на двете страни, както и на гарантите Турция, Гърция и Великобритания, тази конференция завърши без споразумение. Не искам да посочвам конкретен проблем. Очевидно е, че все още има голямо разминаване между делегациите по широк кръг въпроси и договаряне не е възможно.“

Гаранциите за сигурността на обединен Кипър са „ябълката на раздора“ между гръцката и турската кипърска общност, заявиха запознати. Според представители на гръцката диаспора основното противоречие е предизвикано от отказа на Анкара да изтегли близо 35 хиляди военни, които е разположила в северната част на острова. Така беше пропилян „най-добрият шанс“ да се сложи край на 40-годишният Кипърски конфликт, коментираха дипломати.

Най-ново

Единична публикация

Избрани