Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

61-ва бригада – на „Корен“, „Шабла“ и „Ново село“

[post-views]
Оръжейните производители в Централна Европа страдат от недостиг на работна ръка, докато бизнесът им расте

12-tankoveОт 10 юли на учебния полигон „Корен“ започва многонационалното учение на Сухопътните войски Peace Sentinel 2017, което е част от Saber Guardian 2017. Участват 900 военнослужещи от България, САЩ и Сърбия, повече от 50 единици бронетанкова техника и 2 бойни вертолета АH-64 „Апачи“. 
Да припомним, че Saber Guardian е ежегодно многонационално учение, което се провежда на ротационен принцип. То е част от Програмата за съвместни учения на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ, предназначена за засилване на оперативната съвместимост със съюзнически и партньорски държави. 
Основен обучаван състав на учението Peace Sentinel 2017 от Сухопътните войски на България е 3-ти механизиран батальон с командир майор Митко Балтов от 61-ва Стрямска механизирана бригада. От армията на САЩ участва рота „Алфа“ от механизиран батальон на 3-та пехотна бригада в състав 225 военнослужещи, а от   армията на Република Сърбия –  един пехотен взвод от 30 военнослужещи. 
Като допълнителен обучаван състав в учението са включени част от логистичния батальон на 61-ва Стрямска бригада с командир подполковник Тодор Манчев и една артилерийска батарея от  състава на 61-ви самоходен артилерийски дивизион с командир подполковник Николай Радев, екип „Безпилотни летателни средства“ и инженерен взвод за контрамобилност.
До 9 юли на полигон „Корен“ ще бъдат развърнати всички формирования, участващи в учението, техниката и поддържащата инфраструктура. При провеждането на 
ситуационното учение (STX) в периода от 10 до 12 юли  ще бъдат използвани системи MILES и DITS от JMRC – Hohenfels и НВУК „Чаралица“. Ситуационното учение, при което ще бъдат отработвани въпроси по прочистване на населени зони, ще бъде проведено с бойни стрелби в периода от 13 до 15 юли. За целта ще бъде изградена необходимата инфраструктура, осигурена от JMRC – Hohenfels. В последния ден от ситуационните учения – 15 юли, представителите на медиите ще имат възможност да се запознаят с Peace Sentinel 2017 чрез брифинг  и ще наблюдават действия по прочистване на населени зони. 
12-tank-4ovekНа учението Saber Guardian 2017 на полигон „Ново село“ участва щабът на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Той е усилен с многонационални елементи.
А от началото на седмицата на зенитния полигон на ВВС „Шабла“ започнаха учения на формирования за ПВО от Българската армия и формирования за ПВО  на САЩ. Те провеждат тактически учения с бойни стрелби, съвместни експериментални и бойни стрелби по въздушни и надводни цели с авиационни формирования от ВВС и ВМС, както и стрелба на артилерийските формирования от Сухопътните войски.
От състава на 61-ва бригада са изведени формированията за ПВО от зенитноракетния дивизион с командир майор Димитър Коев, част от щабния батальон и зенитноракетните взводове на механизираните батальони. Артилеристите и военнослужещите от обслужващите и осигуряващите формирования от състава на Сухопътните войски са общо около 300 души с 60 единици техника. Международно учение „Шабла 2017“  се провежда при общ условен сценарий на операция по водене на задържащи бойни действия. Бойните и експерименталните стрелби, както и стрелбите на артилерийските формирования  ще се проведат за времето от 14 до 18 юли. По план ученията на зенитния полигон са предвидени до 25 юли.          

Лица от полигона

12-voenen1Бригаден генерал Пламен Йорданов 
е офицер, провеждащ многонационално учение на българските Сухопътни войски Peace Sentinel 2017. Командир е на 61-ва Стрямска механизирана бригада от 25 ноември 2016 г. Роден е на 22 февруари 1969 г. в Горна Оряховица. Завършил е Висшето военно училище „Васил Левски“ със специалност „Мотострелкови войски“ през 1991 г., Военна академия „Георги Ст. Раковски“ през 2002 г. и Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ  в Пенсилвания през 2013 г. Службата си като офицер е започнал през 1991 г. в мотострелковия полк в Симеоновград. През годините е бил още в гарнизоните Карлово, Велико Търново и София;  последователно е преминал през длъжностите командир на взвод, командир на рота, заместник началник-щаб на батальон, началник-щаб на батальон, заместник-командир на батальон, командир на батальон, заместник началник-  щаб на бригада, началник на сектор в Командването на Сухопътните войски и заместник-командир на бригада.
Участвал е на три мисии в Ирак и Афганистан. Заемал е длъжностите заместник-командир на пехотен батальон и помощник-национален командир на контингент. 

12-voenniПолковник Деян Дешков 
е директор на многонационалното учение на българските Сухопътни войски Peace Sentinel 2017. Заместник-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада е от началото на тази година. 
Роден в Чирпан през 1975 г. Завършил е военното училище във Велико Търново през 1998 г., Командно-щабния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Канзас през 2006 г. и Армейския колеж на Сухопътните войски на САЩ в Пенсилвания (равнозначно на генерал-щабния курс у нас) през 2015 г. 
Започнал е офицерската си служба като командир на механизиран взвод в 61-ва Стрямска бригада. Бил е помощник началник-щаб по бойната подготовка на батальон, помощник-началник на отделение „Тактическо“ на батальон, командир на  механизирана рота, началник-щаб на батальон, заместник-командир и командир на батальон, началник-щаб на бригада. Участвал е на мисии като командир на рота в състава на 4-ти пехотен батальон в Ирак и като командир на 5-а и 9-а рота на летище „Кандахар“ (Афганистан).                 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани