Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

90 войници станаха сержанти

[post-views]

4-voiniciiНа 1 февруари т.г. в района на 68-а бригада „Специални сили” се състоя тържествена церемония по oбособяването на формированието, като отделна основна част от Българската армия, непосредствено подчинена на началника на отбраната. Тази дата бе определена за историческа в развитието на Специалните сили. И ето че и 4 юли може да се нарече исторически ден за 68-а бригада. 
На церемония заместник-началникът на щаба на формированието подполковник Николай Николов прочете заповеди, с които 90 войници бяха произведени в първо сержантско звание – младши сержант. Пагоните на голяма част от тях бяха връчени от командира на бригадата бригаден генерал Явор Матеев. Не всички нови сержанти присъстваха на тържеството, защото в момента някои от тях изпълняват задачи, свързани с учения и с други мисии на територията на страната. 
Повечето от повишените в звание и длъжност войници са завършили сержантските модули в Учебния център на бригадата. Те са получили съответния сертификат, който им дава право да бъдат произведени в звание младши сержант. Други са се обучавали за сержанти в чужбина или у нас.
Всичко това стана възможно благодарение на щатнодлъжностните промени, които се извършват в бригадата от 1 юли т.г. Те са свързани с изпълнение на мероприятията по реформата и развитието на формированието ни и са насочени изключително към по-голям професионализъм на личния състав. Сродните формирования от НАТО и в световен мащаб са изградени почти от сержанти и офицери. Естествено, не може веднага да се стигнат тези стандарти, но продължаваме нашето развитие в тази насока. Всички нови сержанти са хора, които са отдали към 14–15 години на Силите за специални операции. Инструктори са в повече от една област, служат с чест и достойнство и ще продължават да го правят и в бъдеще, заяви бригаден генерал Матеев. 
Вече два випуска са завършили Учебния център на 68-а бригада, в който всичко е било насочено към интензивна подготовка. Със заповеди и други военнослужещи от бригадата бяха повишени в звание и длъжност.
Освен новопроизведените сержанти още 50 войници ще попълнят строя на Специалните сили след успешно представяне в проведения конкурс за цивилни лица. Първоначално е бил обявен прием на 30 войници, но след като се е разбрало, че кандидатите са поне три пъти повече, са били предприети мерки за коригиране на този брой. Това е станало благодарение на разбирането на военното и политическото ръководство на Българската армия. Така обявените места са увеличени на 57. Близо 50 кандидати успешно са преминали изпитите и високите медицински изисквания и ще бъдат приети в строя на Силите за специални операции.
Бройката за нас е сериозна, особено като се има предвид, че от 2007 г. до края на миналата година, когато бяха назначени 25 души, почти не са приемани военнослужещи в бригадата. Това е успех за Специалните сили, отбеляза бригаден генерал Явор Матеев. Той определи военнослужещите в бригадата като мотивирани хора, които искат да служат и да се развиват в Силите за специални операции. 
Според командира на 68-а бригада младите проявяват интерес към Специалните сили, защото те са станали разпознаваеми, знаят им се способностите не само при подготовката, а и при издигането на военно-патриотичното възпитание и отстояването на традициите. Също така кандидатите търсят адреналина и риска, тъй като в бригадата се изпълняват различни парашутни скокове, водят се разнообразни занятия, изучават се бойни техники и се обръща голямо внимание на стрелбата и физическата подготовка. От голямо значение е била и успешната рекламна кампания. Бригаден генерал Матеев е на мнение, че конкурсите за набиране на войници е добре да се правят в началото на зимния период. Тогава младите хора нямат такъв избор за работа, както е през летните месеци. Той очаква да бъде проведен още един конкурс за бригадата до края на годината.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани