Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Азия поиска световно първенство по футбол

[post-views]
Законопроект в Китай предвижда наказания за родители на деца с лошо поведение

SOCCER-WORLD/CHINAПрезидентът на Република Корея Мун Дже-ин предложи държавите от Североизточна Азия да се обединят в обща кандидатура за домакинство на световното първенство по футбол през 2030 година.
Мун Дже-ин направи предложението по време на среща с президента на ФИФА Джани Инфантино. Според него това може да помогне за установяването на трайни мирни отношения между двете корейски държави и останалите държави от региона.
Самият Инфантино заяви, че ще предаде идеята на Мун на китайския президент Си Дзинпин. Мун Дже-ин зае президентския пост преди месец с ангажимента да подобри взаимоотношенията между южнокорейците и КНДР. Босът на ФИФА спази обещанието си. Президентът на Китай Си Дзинпин се срещна с Джани Инфантино на фона на спекулациите, че голямата азиатска страна може да се кандидатира за домакин на Световно първенство в бъдеще. Си Дзинпин благодари на президента на ФИФА за оказаната подкрепа за развитието на спорта в Китай по време на срещата, състояла се в Голямата зала на народите, седалище на местния законодателен орган в Пекин. 
„Ние сме наясно с факта, че ФИФА обръща повече внимание на развитието на футбола в Китай в наши дни, и вярвам, че сътрудничеството Китай–ФИФА има добро бъдеще. Благодаря ви“, каза още президентът на КНР. 
Си е известен като голям привърженик на футбола и Инфантино му обясни, че „ФИФА се опитва да вкара развитието на футбола в нова ера не само в Китай, но и в целия свят, защото наистина ги води страстта към играта“. 
Срещата засили индикациите, че Китай е реален следващ претендент да приеме финали или през 2030, или през 2034 година, като част от плана на сегашния президент на страната за развитие на футбола. С цялото инвестиране в огромен брой школи, изграждането на терени къде ли не, както и с привличането на треньори от цял свят китайското държавно и партийно ръководство се надява към 2050 година страната да бъде истинска футболна сила. За момента обаче няма реален ефект върху националния отбор целият този финансов натиск, а националите са участвали на Световно първенство едва един път – преди 15 години. На фона на всичко това едва ли Китай ще приеме идеята за обща кандидатура, но пък опитът от световното първенство през 2002 година в Япония и Република Корея даде добър пример за сътрудничество.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани