Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без нарушения в първия ден на договорено от САЩ и Русия примирие

[post-views]
„Амнести интернешънъл“ с нов доклад за Сирия- обвинява Дамаск и Москва във военни престъпления

aleppo-syriaДоговореното от САЩ и Русия временно примирие в Югозападните части на Сирия засега работи. Независимо от епизодичните сблъсъци, като цяло в първия ден от прекратяването на военните действия обстановката е спокойна. Това твърди неправителствената организация Сирийска обсерватория за човешките права, която следи за насилието в страната.
Временното примирие в Югозападна Сирия беше договорено през уикенда от лидерите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, То беше подкрепено и от Йордания.
Като цяло страните се придържат към споразумението. До преди няколко дни югозападната провинция Дера беше едно от местата с най-интензивни боеве в Сирия.
През последните 24 часа не е регистриран нито един въздушен удар или по сериозни въоръжение сблъсъци.
За нормализирането на ситуацията в района потвърждават и подкрепяните от запада сирийски бунтовници. Освен Дера, временно примирие обхваща още две провинции – Сувейда и Кунейтра.
Все още няма официален коментар на сирийското правителство за успеха на временното прекратяване на военни действия.
Междувременно в Женева започна поредния кръг от преговори за постигане на мир в Сирия. При пристигането на делегацията на сирийската опозиция, нейн представител коментира временно примирие като позитивен знак, за усилията на международната общност да намери политическо решение на конфликта.
ООН също приветства примирието. Остава въпроса до кога ще удържи, защото всички други опити досега завършваха с провал.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани