Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Избраха Мария Габриел за еврокомисар

[post-views]
Вицепремиерът Мария Габриел ще е председател на Националния съвет за хората с увреждания

25-MARIQ GABRIELЕвропейският парламент избра Мария Габриел за еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и общество” на заседание в Страсбург. 
С тайно гласуване евродeпутатите избраха Габриел от групата на ЕНП с 517 гласа гласа „За”, 77 „Против” и 89 „Въздържал се”. Процедурата по гласуването отне по-малко от минута, нямаше дебати. Очаква се Габриел, която досега беше евродепутат, да заеме поста за следващото седмично заседание на еврокомисарите идната сряда.
Изслушването й пред евродепутатите беше на 21 юни, а отзивите бяха определени като добри – координаторите на всички групи приеха писмо с препоръката Габриел да бъде подкрепена на пленарното заседание през юли. У нас обаче и номинацията й, и последвалото й изслушване предизвикаха коментари. 
Габриел беше предложена от ГЕРБ и впоследствие номинирана от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер на поста комисар по дигиталната икономика и дигиталното общество. Ресорът се освободи, след като Гюнтер Йотингер зае поста на Кристалина Георгиева, която отговаряше за бюджетната политика, но подаде оставка в края на октомври. Германецът бе натоварен с дигитализацията, която е определяна като един от приоритетите на ЕК.

Най-ново

Единична публикация

Избрани