Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иракските сили обявиха „победа“ срещу ИДИЛ в Мосул

[post-views]
Погнаха ДАЕШ и от Ракка

mosul-copyИракските сили за сигурност обявиха, че са успели да освободят град Мосул от джихадисткото движение ИДИЛ. Операцията е първата значителна победа срещу т.нар Ислямска Държава, която през 2014 години обяви създаването на Халифата именно от този град
Операцията по освобождаването на град Мосул от лапите на ИДИЛ продължи девет месеца. Радостта сред правителствените сили е заслужена, защото през последни няколко седмица, боевете се водеха буквално за всеки сантиметър.
По данни на командването джиахдистите в града има не повече от две гнезда на съпротива, но е въпрос на време да бъдат неутрализирани. Лично иракският премиер Нури Ал Малики посети Мосул през уикенда, за да поздрави войниците за успеха и да се запознае на място със ситуацията.
Иракското правителство ще обяви официално освобождаването на града, след като и последните джихадисти бъдат отстранени.
След месеци на ожесточени битки остава въпроса каква е цената за победата. Освен, че по-голямата част на града е в развалини, никой не може да даде точна информация за броя за жертвите. Според различните доклади в боевете са загинали няколко хиляди цивилни. Не малък е броя и на иракските войници убити при военните действия.
Независимо от цената с освобождаването  Мосул ИДИЛ загуби последното голямо населено място по негов контрол на територията на Ирак.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани