Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пролетен подарък или Максим Венгеров и „Трите „Б“

[post-views]
Пролетен подарък или Максим Венгеров и „Трите „Б“

30-CIGULKAСофийската филхармония и „Кантус фирмус” създават едно от емблематичните културни събития, докато председателстваме Съвета на Европа. На 30 март догодина в 1-ва зала на НДК за втори път в България ще свири световната звезда на цигулката Максим Венгеров и ще открие Европейския музикален фестивал. В програмата си той е включил „Трите „Б”: Бах, Брух и Брамс, съответно с концерт за цигулка и оркестър в ла минор, концерт за цигулка и оркестър №1, оп. 26 и Симфония №1. 
При предишното му гостуване, с травма на ръката и масажист в екипа, изпълнението му с Младежкия оркестър на Класик ФМ радио било „на ръба”. Този път с него пристигат просто мениджърът и съпругата му… Но и оркестърът е друг – този на Софийската филхармония, и диригентът също – директорът на СФ Найден Тодоров. Само домакинът е същият –  „Кантус Фирмус”, казва артистичният директор на фирмата Десислава Ханджиева, благодарение на чиито усилия след 2-годишни преговори с британските мениджъри на звездата сме получили потвърждение. Самият цигулар организира фестивал в Белгия, в който участват много български инструменталисти.
Заради травмата задълго музикантът заменя цигулката с преподаване и дирижиране. Сега всичко е наред – той живее в Ница, преподава много, особено в Лондон, и отново свири по цял свят. Младата публика навсякъде се захласва по атрактивните му лектории, които прави по тениска, докато оркестърът демонстрира идеите му…
Максим Венгеров е звезда и е много магнетичен, но е лесен за общуване, казват тези, които го познават. 
Найден Тодоров и директорът на „Кантус Фирмус” Васил Димитров обещават още съвместни събития и срещи с големи имена. Когато те гастролират у нас, поставят България на картата на световната музикална карта, казва Найден Тодоров.

Най-ново

Единична публикация

Избрани