Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЮНЕСКО включи нови обекти в Списъка на световното културно и природно наследство

[post-views]
САЩ бяха приети отново в ЮНЕСКО, която напуснаха при управлението на Тръмп

unesko-israelЮНЕСКО разшири Списъка на световното културно и природно наследство. На продължаващата от 2 до 12 юли 41-а сесия в Краков Комитетът за световно наследство разглежда повече от 30 молби за включване на различни обекти в Турция, Великобритания, Германия, Иран, Палестина, Япония и др.
Експертите на ЮНЕСКО добавиха в Списъка общо 17 културни и 3 природни забележителности и разшириха обхвата на други 5.
Сред новите попълнения е Езерната зона в Североизточна Англия, чиято природа е възпята от поетите-романтици на XIX век. Това е първият британски национален парк, който влиза в Списъка.
Археологическите останки на древния град Афродизия в днешна Турция и близкия храм на богинята Афродита също бяха определени като част от световното културно наследство.
Пристанището Валонго в Рио де Жанейро, където през 1811 г. пристигат първите роби от Африка, влиза в Списъка, за да съхрани в паметта на човечеството спомена за онези 900 хиляди души.
Комитетът разшири обхвата на някои от обектите, сред които Висшето училище по строителство и художествено конструиране Баухаус в Германия, както и историческия център Гран Ил на Страсбург, към който добави и германския квартал на френския град.

Най-ново

Единична публикация

Избрани