Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подобряват се възможностите за прием на резервисти

[post-views]

rezervistiПравителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за резерва на въоръжените сили. Целта им е синхронизиране на разпоредбите от Правилника с измененията в Закона за резерва, направени в края на миналата година.
С приетите текстове се подобряват възможностите и редът за приемане на български граждани в доброволния резерв, усъвършенстват се регламентите за присвояване на военно звание при подписване на договор за служба в доброволния резерв и се разширяват възможностите за повишаване в звание на резервисти и запасни.
С направените промени се прецизират сроковете за провеждане на конкурси и комплектуването на военните формирования с резервисти. Предвижда се също в доброволния резерв без провеждане на конкурс да бъдат приемани българските граждани, които са освободени от военна служба. Създава се възможност резервистите да заместват отсъстващ военнослужещ, както и да бъдат назначавани за временно изпълнение на задълженията на вакантна длъжност за военнослужещ и в други военни формирования и структури.
Увеличава се продължителността на началната военна подготовка за доброволния резерв, като обучаемите трябва да преминат не по-малко от 90 учебни часа.

Най-ново

Виж още

Избрани