Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Страните от Западните Балкани се споразумяха за обща икономическа зона

[post-views]

zapadni-balkani-620x413

Ръководителите на шест държави от Западните Балкани се споразумяха за създаването на обща регионална икономическа зона. Решението беше взето на среща на върха в Триест, на която присъстваха и висши представители на Европейския съюз.
Идеята за общата регионална икономическа зона дойде от Брюксел, като продължение на вече съществуващото Споразумение за свободна търговия в Централна Европа. За лидерите на Европейския съюз, които търсят стабилност в региона, това е стъпка към присъединяването на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия към общността.

Федерика Могерини – върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи:

„Всички партньори от Западните Балкани очевидно искат да бъдат интегрирани в по-голяма степен в Европейския съюз. Населението в региона подкрепя европейската перспектива, а ние от Европейския съюз сме решени да държим вратата отворена и да гарантираме, че всеки от тях има бъдеще в нашата общност. След като бъдат осъществени надлежните реформи, ние ще действаме последователно.“

Шестте държави изразиха недоволството си от забавянето на процеса, останал на заден план за Съюза, който се фокусира приоритетно върху Брекзит и бежанската криза.

Ана Бърнабич – министър-председател на Сърбия:

„За Сърбия разширяването продължава да е стратегически приоритет. С ключово значение за нас и фундамент на присъединяването ни към Европейския съюз е регионалната стабилност. Така че сме много щастливи да бъдем част от Берлинския процес.“

Берлинският процес, чието начало бе дадено през 2014 г. е свързан с бъдещото разширяване на блока. По този повод германският канцлер Ангела Меркел предупреди в Триест, че присъединяването на страните от Западните Балкани трябва да се осъществява „бавно, но сигурно“.

Най-ново

Избрани