Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Воини – алпийци катерят „Петте кули“

[post-views]
Воини – алпийци катерят „Петте кули“

8-Italia4Петима военнослужещи от Командването на Сухопътните войски и 101–ви Алпийски батальон – Смолян, взеха участие в тактико-техническото учение в планинска местност 5 Torri („Петте кули”) в Италия, съобщиха от СВ. Проявата е ежегодна и се провежда в местността Алта Вал Бадиа в близост до Пасо Фалцарего.
Всички занятия (катерене, тактически действия в планинско-горист терен, преодоляване на скални препятствия, спасяване с хеликоптер) са на местността, известна като „Петте кули”, откъдето идва и името на проявата. Мястото предлага отлични условия за тренировка и занятия по специална алпийска подготовка. За целта са оборудвани учебни места и 14 маршрута за катерене с дължина от 30 до 120 м на 2255 метра надморска височина.
През тази година в учението участваха представители на 14 страни и военнослужещи от центъра на НАТО за подготовка и усъвършенстване на воденето на бойни действия в планинско-гориста местност Mountain Warfare COE, разположен в словенския град Полче. Дейностите от учението включваха скално катерене на маршрути с различна трудност и дължина, спасяване на пострадал на скала с помощта на хеликоптер, движение по парапети, спускане на пострадал по способа „тролей” и тактически действия в пресечен терен. 
Целта на учението беше да се демонстрират способностите и да се тренират подразделенията за работа и водене на бойни действия в пресечен терен. Всяко учебно място се ръководеше от инструктор от италианската армия, при стриктно спазване на мерките за безопасност.
8-Italia3Поради факта, че тази година се навършват 100 години от създаването на италианските алпийски части, министърът и началникът на отбраната на Италия присъстваха и на двата основни за учението дни. Българските военнослужещи демонстрираха пред тях уменията си на един от най-трудните маршрути на кулата „Куарта Басса”.
Участието в това учение предостави много добра възможност за нашите смолянци да осъществят контакти и да премерят сили с военнослужещите от водещите алпийски страни в Европа, да повишат алпийската си подготовка, да обменят опит за действия във високопланински и алпийски райони, да водят ефективни бойни действия в планинско-гориста местност в съчетание с методи и способи за оцеляване и преодоляване на различни теренни форми, изтъкнаха от СВ.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани