Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Логистици осигуряват успеха на операцията

[post-views]
Логистици осигуряват успеха на операцията

12-maior-r-tenev
Майор Радостин Тенев
Военнослужещи от 91-ви батальон на 55-и инженерен полк от вчера започнаха участието си в командно-щабното учение на многонационалното интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка IEL MILU ROU II 17. То се провежда в румънския град Ръмнику Вълча и е в рамките на Saber Guardian 2017 – част от Програмата за съвместни учения на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ, предназначена за 
засилване на оперативната съвместимост
със съюзнически и партньорски държави.
Многонационалното интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка  (IEL-MILU) е съставено от инженерни формирования от Румъния, Грузия, Хърватия и България. Създадено е съгласно меморандума за разбирателство от 2007 г. между четирите страни. Всяка година се организират по две командно-щабни учения на ротационен принцип в държавите, членки от меморандума, под ръководството на водещата нация Румъния. През 2016 г. ученията се състояха на територията на Хърватия и Румъния. Моделът за провеждането им се изразява в тренировка на личния състав по планиране и вземане на решение за изпълнение на задачи за обща инженерна поддръжка на обединен щаб за логистична поддръжка  в зона на операцията. 
В началото на април т.г. в град Алба Юлия (Румъния) се състоя командно-щабно учение на многонационалното интегрирано логистично формирование. На него бяха отработени въпроси по предислоциране на инженерната рота, заемане на нов район и подготовка за изпълнение на поставени задачи. В рамките на два дни бяха направени всички разчети от управлението на формированието и командирите на взводове по предислоцирането от една база в друга на разстояние около 200 км в планински район.
След това на командирите на взводове  бяха поставени задачи. Те се запознаха с обстановката, взеха решение как да изпълнят всеки един учебен въпрос и направиха съответните разчети.
Какво е 
българското участие
в сегашното учение IEL MILU ROU II 17? Старши на нашите представители е майор Радостин Тенев – изпълняващ длъжността командир на 91-ви инженерен батальон. В учението той е в групата за контрол. Капитан Даниел Стоянов е заместник-командир на ротата. Капитан Милен Крумов е в отделение „Тактическо” в ротата. Старши лейтенант Мариан Буколски е командир на електротехнически взвод, а лейтенант Цеца Димитрова е командир на взвода за механизирани мостове. Сержант Ивайло Тошев е в отделение „Логистика” на ротата. В IEL MILU ROU II 17 освен участниците от Румъния, Грузия, Хърватия и България ще се включат и германски военнослужещи. 
12-Какви учебни въпроси ще бъдат отигравани? Очаква се по време на учението да се изпълняват действия по организиране и осъществяване на процеса по вземане на решение, планиране и провеждането на инженерно разузнаване и инженерни задачи. А също така изготвяне на заповеди до подчинените и изпращане на заявки до старшия щаб. Ще се отработват  процедури по получаване и изпращане на информация, както и процедури за докладване при възникване на различни събития и инциденти. Ще се осъществяват  контакти със старшото командване по направления за изпълнение на задачите. На 16 и 17 юли е предвидена работа в нощни условия.
Учението ще завърши на 20 юли. В края на IEL MILU ROU II 17 ще се проведе първоначална планираща конференция за следващото подобно учение. То ще бъде в България през май следващата година, а домакини са военнослужещите от 91-ви батальон. Под формата на брифинг майор Радостин Тенев ще представи спецификацията на учението за следващата година, която е получил от командира на 55-и инженерен полк полковник Росен Арабаджиев. Едни от важните задачи за тази година пред 91-ви батальон са през ноември. Тогава са планирани полевите  лагерни обучения на инженерните роти, техните ротни тактико-специални учения и батальонното тактическо учение.                                  

12-sapiori-bum
В действие са инженерните специалисти от формированието за унищожаване на невзривени бойни припаси.
Действия по обезвреждане на боеприпаси

Предвидено е участниците в командно-щабното учение IEL MILU ROU ІІ  да бъдат за няколко дни в училището за подготовка на специалисти за обезвреждане на боеприпаси в Ръмнику Вълча. В него се обучават войници, сержанти и офицери за тясно профилиране.
От началото на годината, обясни преди отпътуването за Румъния майор Радостин Тенев, нашето формирование от батальона за разузнаване, извличане, транспортиране и обезвреждане на невзривени боеприпаси бе задействано 9 пъти. То унищожи общо 28 боеприпаса, като само в район „Тракия” в Пловдив бяха намерени 11 авиационни бомби от около 1943 г. Те са учебни и съдържат взривно вещество, което е по-малко от другите бомби. 
През миналата седмица в 91-ви батальон бяха проведени  опреснителни занятия, водени от ръководителя на формированието за обезвреждане на невзривени боеприпаси капитан Антон Делчев и неговия помощник капитан Стоян Мечкаров. Такива петдневни занятия се преминават два пъти в годината. Те са за опресняване на знанията, припомняне на процедури, попълване на документи, действия, медицинска подготовка и оказване на първа медицинска помощ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани