Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обсъдиха какви са възможностите на фонда за отбрана

[post-views]
Обсъдиха какви са възможностите на фонда за отбрана

7 - MOБъдещият Европейски фонд за отбрана ще отвори нови перспективи пред българската отбранителна индустрия и научноизследователските организации. Около тази позиция се обединиха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и европейският комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска. Двамата разговаряха в София. 
Еврокомисар Биенковска подчерта възможностите за кандидатстване и финансиране на проекти по бъдещия Европейски фонд за отбрана, чието сформиране предстои да бъде гласувано в Европейския парламент, съобщиха от МО. Стана ясно още, че чрез този фонд научни проекти в областта на отбраната ще могат да разчитат на съфинансиране от бюджета на Европейската комисия. По този повод министърът на отбраната покани европейския комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия да присъства на Специализираната международна изложба за отбранителна техника „Хемус 2018”, чиято основна цел е да стимулира развитието на отбранителната промишленост.
В хода на разговора министър Каракачанов посочи, че за България приоритет остават стабилността и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, и подчерта, че засилването на сътрудничеството с НАТО в изграждането на отбранителен капацитет на партньорите е от съществено значение за сигурността на целия регион и на Европа. По-рано същия ден еврокомисар Елжбета Биенковска взе участие в националната конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания” под патронажа на президента Румен Радев.                 

Най-ново

Единична публикация

Избрани