Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Учението DACIAN GUARDIAN 17 се провежда в България, Румъния и Словения

[post-views]
Учението DACIAN GUARDIAN 17 се провежда в България, Румъния и Словения

2 - UCHENIEКомпютърно подпомаганото командно-щабно учение DACIAN GUARDIAN 17,  част от многонационалното учение SABER GUARDIAN 2017, започна на 12 юли. То се провежда в три държави – България, Румъния и Словения, на учебните полигони „Ново село“, „Чинку“ и „Постойна“. Ръководството и контролът на учението се осъществява от щаба на Многонационалната дивизия – Югоизток, разположен в Румъния.
По време на DACIAN GUARDIAN 17 ще се отработят въпроси по планиране и провеждане на операция по чл. 5 от Вашингтонския договор по фиктивен сценарий, като се демонстрират готовност и способност за провеждане на операции на тактическо ниво в Черноморския регион.
На територията на УП „Ново село“ е сформиран съвместен многонационален щаб, ръководен от 61-ва механизирана бригада от състава на Сухопътните войски на Българската армия, в който участват и военнослужещи от въоръжените сили на САЩ, Грузия, Полша, Литва, Украйна и Словения. В учението са включени и специалисти, работещи със системата за моделиране и симулации JCATS, от Националния военен учебен комплекс „Чаралица“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани