Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Символичен референдум във Венецуела – повече от 7 милиона гласуваха срещу президента Мадуро

[post-views]
Венецуела очаква международна хуманитарна помощ: Армията блокира основния граничен пункт за доставка

venecuelaМедицинска сестра беше убита по време на неофициалния изборен ден във Венецуела. Близо 7 милиона и 200 хиляди души участваха в свикания от опозицията консултативен референдум срещу предложението на президента Николас Мадуро за избор на Учредително събрание, което да внесе изменения в Конституцията на страната.
61-годишната жена е поредната жертва на противопоставянето срещу президента на Венецуела Николас Мадуро. Тя беше убита от група мотористи, които откриха огън срещу избирателна секция в проправителствен квартал на столицата Каракас.
В неделя беше проведено общонационално символично допитване като част от мерките на опозицията за натиск върху Мадуро и намерението му да ревизира основния закон на страната. Резултатът е категоричен – 98% от подадените гласове са срещу реформата.

Лилиан Тинтори – съпруга на опозиционния лидер Леополдо Лопес:

„Отговорът ми на днешното допитване е да, да, да. Да на свободата, да на демокрацията, да на зачитането на човешките права и на възможността хората да решават.“

Същевременно правителството проведе предварително гласуване на предложението за свикване на Конституционна асамблея. Според информацията избирателната активност е била незначителна. Официалният референдум е насрочен за 30 юли.

Делси Родригес – бивш външен министър на Венецуела:

„Днес подготвяме празника на демокрацията, какъвто ще бъде този 30 юли, Учредителното събрание, за мира и за суверенитета на Венецуела.“

От началото на април страната е раздирана от протести срещу управлението на Мадуро, довело страната до хиперинфлация и дълбока икономическа криза. При постоянните сблъсъци между опозицията и поддръжниците на правителството загинаха повече от 100 души.

Най-ново

Единична публикация

Избрани