Информационен център на Министерство на oтбраната

Военнослужещи от СВ взеха участие в честването на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски

thumb_20170719124057_5_-_PlevenГодишнината от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски бе отбелязана  с тържествени ритуали в различните гарнизони в страната, на които присъстваха представители на държавната и местната власт, на Българската православна църква, родолюбиви организации, ученици, граждани и гости.
Честванията започнаха още на 17 юли  в Асеновград пред паметника на Васил Левски с приемане строя на почетната рота от заместник-командира на 4-ти артилерийски полк подполковник Красимир Ташев, продължиха със слово на професор Пламен Митев от Софийския университет за живота и делото на Апостола и завършиха с едноминутно мълчание и химна на Република България.
На 18 юли, в деня на рождението на Васил Левски и празник на град Карлово, военнослужещите от 61 Стрямска механизирана бригада се поклониха пред великото дело на Апостола на българската свобода.
През деня в храм „Свети Николай” бе отслужена тържествена света литургия, след което на площад „20 юли” представителен взвод и военният духов оркестър на 61 мбр взеха участие в тържествен ритуал по издигане знамената на Република България и Карлово и посрещане на участниците в националния туристически поход „По стъпките на Левски”.
По-късно вечерта честването продължи с тържествен митинг-заря с участието на представителни роти от 61 мбр с командващ подполковник Станислав Малешков – командир на 1 механизиран батальон и военния духов оркестър на бригадата. След тържественото посрещане на знамето на Карловския революционен комитет, под звуците на „Срещен марш”, Президентът на Република България  Румен Радев прие строя и в словото си каза: „Приживе Левски е мит, а бесилото му се превръща в българското разпятие, предвестник на възкресението ни.”
Под звуците на “Тържествени траурни барабани” на паметника на Васил Левски беше поднесен гирлянд на славата.
Преклонението си към живота и делото на Апостола с венци и цветя на признателност изразиха Президентът на Република България Румен Радев, народни представители, д-р Емил Кабаиванов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командирът на  Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, парламентарно представените политически партии, както и кметове на населени места, общински съветници, неправителствени и военнопатриотични организации и родолюбиви българи, училища, фирми, походници, граждани и гости на град Карлово.  
Честването завърши с празнични илюминации в памет на Апостола на българската свобода.
resize_20170719123643_1_-_KarlovoС военен ритуал по полагане на венци  военнослужещи от военни формирования 24150 и 44200 – Стара Загора отбелязаха този тържествен ден пред паметника на Васил Левски в град Стара Загора. На мероприятието присъстваха областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова,  началникът на щаба на 2 мбр полковник Манол Манолов, много гости и граждани.
Тържествен ритуал, който събра десетки граждани и официални лица, се проведе вчера и в Плевен. Във възпоменателното си слово кметът на града Георг Спартански застана леко встрани от паметника, като не за първи път подчерта, че официалните лица не бива да застават с гръб към Апостола и към националния флаг. „Когато говорим за Левски – трябва да е пред очите ни, когато работим за Плевен и България – Левски трябва да бъде пред очите ни, както пред очите ни трябва да бъде и националният ни флаг”. След поднасянето на цветя пред паметника, присъстващите на церемонията се отправиха към паметната плоча на мястото, където през 1869 година Васил Левски основава в Плевен първия в България революционен комитет.
В гр. Ловеч ритуалът по отбелязване годишнината от рождението на Васил Левски, който се проведе на 18 юли – рождения ден на Апостола, започна с приемане на почетния караул от майор Милен Първанов – заместник командир на военно формирование 38220 – гр. Плевен и завърши  с  гражданско поклонение с поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника на Васил Левски.
Годишнината от рождението на Апостола на свободата бе отбелязана с различни  ритуали от военнослужещите от гарнизоните в Благоевград, Казанлък, Хасково, Ямбол, Шумен и с. Козаревец, общ. Лясковец.

Източник: http://landforce.mod.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top