Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради планирани бюджетни съкращения командващият френските въоръжени сили подаде оставка

[post-views]
Заради планирани бюджетни съкращения командващият френските въоръжени сили подаде оставка

phptrjbcr_800x-

Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили – генерал Пиер дьо Вилие, подаде оставка, обяви самият той. Причината за оттеглянето са дълбоките разногласия на генерала с държавния глава Еманюел Макрон по повод предложеното съкращаване на бюджета за отбрана.
В навечерието на националния празник миналата седмица, стана публично достояние скандал между генерал Пиер дьо Вилие и френския президент Еманюел Макрон, след като правителството внесе предложение за съкращаване на военния бюджет.
Началникът на генералния щаб мотивира оставката, която държавният глава прие, с невъзможността да продължи да гарантира устойчивостта на военния модел, което според него е задължително условие за гарантирането на националната сигурност. Дьо Вилие посочи, че досега се е опитвал да поддържа френските въоръжени сили в готовност да изпълняват и най-трудните задачи, въпреки наложените финансови ограничения. И всичко това на фона на натиска от САЩ към съюзниците си в НАТО да повишават разходите си за отбрана.

Най-ново

Единична публикация

Избрани