Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Битката за град Ракка навлезе в решителната си фаза

[post-views]
Битката за град Ракка навлезе в решителната си фаза

kiurdi rakaСирийските демократични сили успяха да влязат в центъра на град Ракка. Успехът е ключов момент в продължаващите от месеци операции по освобождаването на града от джихадисткото движение ИДИЛ, което го обяви за своя столица през 2014г.
След иракския град Мосул основния фокус на подкрепяната от САЩ коалиция в Сирия е освобождаването на град Ракка в Сирия.
Командването на операцията съобщи, че кюрдските милиции, които са гръбнака на военните действия са успели да заемат позиции около Старата Джамия. Едно от най-големите предизвикателства в операцията е гарантирането на безопасността на цивилното население.

„В този момент едно от най-големите предизвикателства пред които сме изправени е, че ИДИЛ използват цивилните за жив щит, а повечето гъсто населени квартали са превърнати в минни полета. Заради това нашите сили се придвижват бавно, за да сведат до минимум цивилни жертви. Преди всяка офанзива призоваваме хората ако могат да намерят безопасно място.

Междувременно коалиционните сили разпространиха кадри от разрушената от джихадистите културно историческа област Ал Расафа, която се намира на 30 км от град Ракка. Древни останки на величествените храмове и замък в града са почти унищожени.Освен със зверствата си, ИДИЛ е известно с вандалските си прояви в редица исторически области в териториите под техен контрол.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани