Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия обмисля да спре преките инвестиции за Турция

[post-views]
Германия обмисля да спре преките инвестиции за Турция

merkel-erdoganГермания заяви, че вече няма да е гарант на корпоративните инвестиции за Турция и дори призова германските граждани да избягват да пътуват в страната. Берлин въведе мярката след решението на турските власти да оставят в ареста шестима активисти, сред които и германец.
Дипломатическите отношения между Германия и Турция са на път да ударят ново дъно, след задържането на германския гражданин Петер Щойтнер. Той и още петима души, сред които директорът на турския клон на правозащитната организация „Аменести Интернешънъл“ Идил Есер бяха оставени в ареста, по обвинения за връзки с терористична организация.
Германският външен министър Зигмун Габриел прекъсна лятната си почивка, заради разрастващата се криза. Пред журналисти той осъди действията на турските власти и призова всички германски граждани независимо дали частни лица или бизнесмени, да са изключително предпазливи при посещението си в Турция.
„Всeки може да бъде засегнат. И най-абсурдните неща са възможни“, каза Габриел. Това е поредния сигнал за притесненията на Берлин, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган става все по непредсказуем, коментира агенция Ройтерс.
Първият дипломат на Берлин заяви, че вече се работи по механизъм, който да гарантира правата на германския фирми, които работят в Турция от опасения, че Анкара може да реши да иззема имущество.
Турция реагира остро на германската критика, като обвини Берлин че се бърка в независимата съдебен система. Малко по – късно обаче от офиса на президент Реджееп Таийп Ердоган излязоха с изявлението, Турция иска да запази добрите си отношения с Германия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани