Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Френските въоръжени сили имат нов началник на генералния щаб

[post-views]

macronГенерал Франсоа Льокоентр беше назначен за нов началник на генералния щаб на френските въоръжени сили.  Той заменя на поста генерал Пиер дьо Вилие, който подаде оставка след скандал с президента Еманюел Макрон заради предвиденото съкращаване на бюджета за отбрана.
55-годишният ген. Франсоа Льокоентр е част от екипа на френския премиер Едуар Филип. Военната му кариера се отличава със службата му в Сараево по време на войните в Югославия през 90-те години, както и ръководената от него преди време френската военна мисия в Мали за борба с ислямисткия радикализъм.

Кристоф Кастанер – говорител на френското правителство:

„Генерал Льокоентр е герой, прославен герой в армията, който знае как да се бие и който освободи френските войници през 1995 г. по време на войната в Босна и Херцеговина, където бяха мобилизирани нашите въоръжени сили.“

Подалият оставка ген. Пиер дьо Вилие заяви, че повече не може да гарантира устойчивостта на военния модел. Той открито се опълчи на предложението на френския президент Еманюел Макрон за орязване на годишния военен бюджет с 850 милиона евро. Държавният глава е решен да постигне предвидените от НАТО 2% от БВП разходи за отбрана, което в случая на Франция налага известни съкращения.

Най-ново

Виж още

Избрани